Bijna 40000 Lopers in Antwerpen

Bijna 40.000 lopers – 39.200 om precies te zijn – namen vandaag deel aan de 32e editie van de Antwerp 10 Miles & Marathon. Het frisse lenteweer met de zon die geregeld door de wolken brak, zorgde voor ideale looptemperaturen. Het loopevenement bracht ongeveer 80.000 toeschouwers op de been.

De 10 Miles zelf was ook dit jaar veruit de populairste afstand, met 28.000 deelnemers. De passages door de Kennedytunnel en de Waaslandtunnel blijven ongetwijfeld tot de verbeelding spreken. Met Yassine Rachik en Nina Lauwaert komen er wel twee nieuwe namen op de erelijst. De Italiaan Rachik klopte bij de mannen favoriet Nick Van Peborgh met een verschroeiende eindspurt en in een recordtijd van 47 minuten en 14 seconden. Oriëntatieloper Yannick Michiels werd derde.

Bij de vrouwen had Veerle Van Linden voor de vijfde keer op rij kunnen winnen, maar zij moest vandaag het hoofd buigen voor Nina Lauwaert. De Waaslandse won in een tijd van 56 minuten en 2 seconden. Van Linden werd tweede, olympisch triatlete Katrien Verstuyft derde. Triatlete Sofie Goos, winnares in 2012, kwam als vierde vrouw over de meet, maar was daar dolgelukkig mee.

De marathon kende met 2400 deelnemers een recordopkomst. De zege was voor de Oegandees David Cherop in 2 uur, 17 minuten en 12 seconden. Hij haalde het voor zijn landgenoot Vitalis Kwemoi en Willem Van Schuerbeeck, die vorig jaar voor België aan de start van de olympische marathon in Rio stond. Bij de vrouwen schreef Mieke Dupont de marathon op haar naam met een chrono van 2 uur, 54 minuten en 16 seconden. De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, liep voor het eerst in zijn leven een marathon en legde de 42,195 km af in 4 uur, 13 minuten en 25 seconden.

Op de Short Run waren ze met 6500 lopers. Pieter Hendrickx (15.47) en Sabrina Ivens (18.06) mochten het podium op als winnaars van die 5 km. De Chiquita Kids Run verwelkomde 2300 kinderen tussen 4 en 12 jaar voor een ‘fun run’ over 1,4 km.

Meer dan 71.750 euro voor het goede doel
Deze Antwerp 10 Miles & Marathon stond helemaal in het teken van vier goed doelen. Dankzij de inzet van vier ambassadeurs (Katrien Verbruggen, Ali Khan, Karen van der Linden en Sven Dekoster), die duizenden collega-deelnemers konden overtuigen een kleine som te doneren bovenop het inschrijvingsgeld, kon er 71.750 euro ingezameld worden voor SOS Kinderdorpen, Kom op Tegen Kanker, To Walk Again en Rode Kruis-Vlaanderen. Daarnaast zamelden heel wat bedrijven geld in voor nog tal van andere goede doelen.

Feilloze editie
Deze 32e editie verliep zonder enig incident, zowel op het vlak van deelnemers als publiek en mobiliteit. Lokale Politie Antwerpen had een groot aantal politiemensen zichtbaar en niet-zichtbaar ingezet voor het evenement. Daarnaast stond Rode Kruis Vlaanderen met 112 hulpverleners, ziekenwagens en tal van mobiele ploegen paraat. Er waren ook meer dan 1000 seingevers en medewerkers van de organisatie in de weer. Verschillende stadsdiensten zorgden ervoor dat na afloop van de wedstrijd de straten zo snel mogelijk gereinigd werden.

Het parcours stuurde de lopers opnieuw door de Kennedytunnel, net als vorig jaar door de koker richting Nederland. De verkeersoverlast op de Antwerpse ring en de autosnelwegen errond werd hierdoor opnieuw tot een minimum beperkt. Het verkeer komende uit Nederland ondervond geen extra hinder en het verkeer komende uit Gent werd omgeleid via de Liefkenshoektunnel, die op dat moment tolvrij was. Ook de Waasland- en Bolivartunnel werden tijdelijk afgesloten. De binnenstad was autoluw gemaakt. De Lijn zette extra trams in om zo veel mogelijk lopers en supporters van en naar Linkeroever te vervoeren. Dankzij onder meer de gratis veerboten verliep ook het verkeer tussen rechter- en linkeroever erg vlot.

Ongeveer 80.000 toeschouwers kwamen de lopers aanmoedigen. Zij genoten van randanimatie en vooral veel muziek: langs het parcours van de marathon stonden vijftien bands of dj’s, langs dat van de 10 Miles dertien.IMG_1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s