Meer dan 4 op de 10 bezoekers Sportpaleis nemen de tram

Meer dan vier op de tien Sportpaleisbezoekers vermijden verkeersproblemen en nemen de tram. Mede dankzij het combiticket met gratis openbaar vervoer is het aandeel van de auto voor het derde jaar op rij gedaald. Vorig jaar koos een bijna een half miljoen evenementgangers voor de tram.

Combiticket verlaagt parkeerdruk en files

Nog voor de opening van de Lotto Arena in 2007 lanceerden de nv Antwerps Sportpaleis en De Lijn het combiticket. Dit is geldig voor het evenement en het vrije gebruik van trams en bussen naar het evenement en terug. Dankzij een bijdrage van 0,50 euro per ticket zet het Sportpaleis, waar nodig, extra trams in op de lijnen naar de evenementenhal.

De oproep om de verkeers- en parkeerdruk mee te helpen inperken – o.a. door de auto elders te parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer of de fiets naar het evenement te gaan – krijgt gehoor. Het aantal bezoekers dat nog met de auto tot aan de zaal komt, daalde van 65 procent in 2008 naar 50 procent in 2017. In dezelfde tijdspanne steeg het aantal gebruikers van het openbaar vervoer van 22 naar 41 procent.

“Bus en tram als voorprogramma en bisnummer”

Ook directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn is tevreden over de cijfers.

“Dit bewijst dat de tram en bus een goed voorprogramma en bisnummer zijn van een evenement. Deze mooie cijfers zijn het resultaat van investeringen in nieuwe lijnen en comfortabele voertuigen. En dankzij de financiële bijdrage van het Antwerps Sportpaleis en de ticketkopers kunnen wij een mooi extra aanbod voorzien.”

Jan Van Esbroeck, CEO van de nv Antwerps Sportpaleis: “Uiteraard zijn we als zaaluitbater bijzonder enthousiast over de resultaten van onze vervoersinspanningen. We zien nu al dat we onze mobiliteitsdoelstelling van 50/50 sneller zullen halen dan voorzien. We zijn blij met deze cijfers, maar blijven ambitieus. Zowel voor de buurtbewoners als onze bezoekers blijven we werken aan een betere mobiliteit. Zo blijven we zoeken naar nieuwe opportuniteiten om de situatie rond de zalen en in de buurt verder te optimaliseren. Nieuwe technologieën kunnen worden aangewend om het samen rijden en het collectief privévervoer te stimuleren. De rol van het openbaar vervoer kan bij dit alles zeker niet worden overschat, wat onlangs bleek bij de drie Sportpaleis concerten van Marco Borsato. De vakbondsactie veroorzaakte verkeers- en parkeersituaties die 15 jaar geleden bij concerten in het Sportpaleis courant waren, maar die nu – tenzij in zulke gevallen van overmacht – gelukkig tot de verleden tijd horen.”

Bijna 7 000 tramgebruikers per evenement 🚋🎶

Vorig jaar stapten 485 624 mensen op de tram naar de Sportpaleissite, of 41 procent van het aantal bezoekers. Dit is de vijfde stijging op rij en 11 procent meer dan in 2012. Toen nam 30 procent van de bezoekers de tram. Per evenement nemen gemiddeld 6 682 mensen de tram naar de evenementenhal.

1 027 extra tramritten in 2017

Alles samen waren er vorig jaar 1027 ritten bovenop het normale aanbod naar het Sportpaleis, of 16 extra ritten per evenement. Gemiddeld staan daarvoor 7 lagevloertrams klaar, die plaats bieden aan 175 tot 250 mensen. De controleurs in premetrostation Sport zorgen ervoor dat de trams blijven rijden tot de laatste bezoeker is vertrokken.

Voor elk groot evenement in het Sportpaleis of de Lotto Arena zet De Lijn trams in bovenop het normale aanbod. Samen met het Sportpaleis bepaalt de vervoermaatschappij het aantal extra trams. Het Sportpaleis geeft het verwachte aantal bezoekers en hun vermoedelijke vervoermiddel door. De extra trams rijden zowel tijdens, voor als na het evenement. Na de aanvoer wachten ze op verschillende plaatsen op het net en in de stelplaatsen tot het evenement ten einde is.

Medewerkers van De Lijn in premetrostation Sport leiden de reizigersstromen in goede banen. Ze bufferen bijvoorbeeld concertgangers op de tussenverdieping van het station om grote drukte op de perrons te vermijden. Daarnaast zetten ze extra trams in op de lijnen waarop dat nodig is.

4 storingsvrije tramlijnen

De Sportpaleissite is makkelijk bereikbaar met de tramlijnen 2, 3, 5 en 6. Die zorgen voor een snelle en storingsvrije verbinding met o.a. het Centraal Station en de gratis Park & Rides Linkeroever, Melsele, Merksem, Luchtbal en Olympiade.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s