De Schelde: van bron tot wereldhaven

Een nieuwe gratis brochure. Antwerpen heeft veel te danken aan het bestaan van de Schelde. De Vlaamse vereniging van maritieme en logistieke journalisten en publicisten (ESPA) heeft daarom een gratis brochure uitgegeven om ons er blijvend aan te herinneren. Een brochure die het traject toelicht dat de Schelde aflegt van de bron (in Noord-Frankrijk) tot aan de haven van Antwerpen.

🔸De bron van de Schelde bevindt zich in het kleine landbouwersdorpje Gouy, dat zich tussen Cambrai (Kamerijk) en het leuke stadje Saint-Quentin bevindt. ESPA was bijna een kwarteeuw voor 50 procent mede-eigenaar van de bron, binnen de vzw ‘Association Franco-Belge de la Source de l’Escaut’, de vereniging die instaat voor het onderhoud en de restauratie van de Scheldebron. In 2008 droeg de journalistenvereniging haar aandeel over aan het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De andere aandelen zijn in handen van de gemeente Gouy. In 2008 heeft ESPA de aandelen in de Franse vzw overgedragen aan het Havenbedrijf Antwerpen.

🔸De Schelde als toeristische attractie

In de brochure wordt het volledige traject van de Schelde toegelicht. De bedoeling van deze brochure is mensen inspireren voor een dagtrip of rondreis, die de loop van de Schelde volgt, van de bron tot de haven van Antwerpen. Er wordt aandacht geschonken aan diverse bezienswaardigheden, zoals het kanaal van Riqueval, dat in opdracht van Napoleon over een afstand van 5.670 meter via mankracht uitgegraven werd door soldaten, landarbeiders en krijgsgevangenen.

Er wordt aandacht geschonken aan de belangrijkste plaatsen waar de Schelde indruk maakt zoals Cambrai, Doornik, Oudenaarde, Rupelmonde en Antwerpen. Overal worden interessante stopplaatsen toegelicht van waaruit men de geleidelijke verbreding van de Schelde kan waarnemen, telkens een zijrivier in de Schelde uitmondt. De brochure geeft ook een aantal tips om op een aantrekkelijke manier de haven van Antwerpen te bezoeken en een vooruitblik op de vernieuwde Scheldekaaien zoals die er in de toekomst zullen uitzien.

💡 🅰️ntwerpen Lokaal ging alvast als goede Antwerpenaar een kijkje nemen aan de bron van onze Schelde, deze moet je eens in je leven gezien hebben nietwaar? En we bezochten nadien ook het gezellige stadje Saint-Quentin, een echte aanrader voor een uitstapje!

📕 De brochure “De Schelde: van bron tot wereldhaven” (32 blz.) is rijkelijk geïllustreerd. Ze kan gratis afgehaald worden aan de balie van het Havenhuis, Zaha Hadidplein 1. #ESPA

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s