Stad viert 500 jaar Onze-Lieve-Vrouwetoren

🔸Op zaterdag 1 september is het exact 500 jaar geleden dat de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd afgewerkt en ingewijd. Dat viert de stad met de inhuldiging van de nieuwe verlichting van de kathedraal en een groot gratis verjaardagsfeest met taart, muziek en dans voor alle Antwerpenaars. Naast lokale bakkers, dans- en turngroepen zorgen ook Theater Tol en stadstroubadour Tourist LeMC voor een magische avond.

🔸Icoon sinds 1518

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de grootste gotische kerk van de Nederlanden en een echt Antwerps icoon. Ze werd ingehuldigd na zo’n 170 jaar bouwen. Haar noordertoren, beter gekend als de Onze-Lieve-Vrouwetoren, was klaar op 1 september 1518, bij de wijding van het kruis. Op 1 september 2018 is deze belforttoren dus exact 500 jaar oud en dat wil de stad vieren met alle Antwerpenaren.

🔸Gratis spektakel ‘onzetoren500’

Het verjaardagsfeest op zaterdag 1 september zal een magisch spektakel worden met taart, muziek en dans. Om 17 uur trakteert de stad met gratis taart van de Antwerpse bakkers die voor de gelegenheid drie gigantische taarten maken in het thema. Bij valavond wordt het licht aangestoken en de jarige letterlijk ‘in the spotlights’ gezet met gloednieuwe verlichting.

🔸De stad katapulteert de toren bovendien even terug naar zijn jeugd. De afwerking in 1518 werd gevierd met een vreugdedans op de stellingen rondom de top van de toren. Dat moment kan iedereen herbeleven met een luchtspektakel door Theater Tol. Op de grond zorgen Antwerpse dansers, turners en stadstrommelaars voor ambiance. Ook stadstroubadour Tourist LeMC is van de partij. Tijdens een klein optreden aan de voet van de kathedraal brengt hij zijn persoonlijke ode aan de Onze-Lieve-Vrouwetoren.

🔸Programma

· 16.00 – 18.00 uur: Eucharistievieringen (eerst in het Nederlands, erna in het Engels) | kathedraal

· 17.00 uur: Stad trakteert met taart | Grote Markt

· 18.00 – 20.00 uur: Avondopening kathedraal met expo #onzetoren500 en beiaardconcert | kathedraal

· 20.30 uur: Muzikale aanloop naar de inhuldiging van het nieuwe licht met beiaard, klokken en stadstrommelaars | kathedraal

· 21.00 uur: Aansteken nieuwe verlichting door burgemeester Bart De Wever, schepen Ludo Van Campenhout, schepen Caroline Bastiaens en eerste gedeputeerde van de provincie Luk Lemmens | Handschoenmarkt

· 21.10 uur: Luchtspektakel door Theater Tol | Grote Markt en Suikerrui

· 21.30 uur: Dans door Antwerpse dans- en turngroepen | Grote Markt en Suikerrui

· 21.40 uur: Ode aan de toren door Tourist LeMC | Handschoenmarkt

· 22.00 uur: Voorzien einde

🔹Expo en wedstrijd #onzetoren500

Vanaf 17 augustus tot en met 3 september organiseert de stad de expositie #onzetoren500 in de kathedraal. De tentoonstelling biedt historische info over de kathedraal, de bouw en restauratie van de toren, de beiaard en nog veel meer. Bovendien krijgen alle Antwerpenaren ook de mogelijkheid om deel uit te maken van de expo met een eigen foto van de Onze-Lieve-Vrouwetoren.

Iedereen kan zijn of haar origineelste foto van de toren voor 23 augustus insturen via Instagram met #onzetoren500 of per mail naar onzetoren500@stad.antwerpen.be. De meest originele foto’s krijgen een mooie plek in de tentoonstelling op 1 september. Voor die gelegenheid is de kathedraal – en dus ook de expo – ook ’s avonds open van 18 tot 20 uur. De makers van de winnende foto’s krijgen bovendien een torenbeklimming cadeau, op 1 september vanaf 14 uur.

🔸Nieuwe verlichting voor kathedraal en omgeving

Zowel de kathedraal als haar omgeving krijgen nieuwe verlichting. Deze realisatie is de tweede grote mijlpaal in de uitvoering van het Antwerps Lichtplan. De nieuwe verlichting bestaat uit functioneel, duurzaam en stijlvol wit licht. Daarmee wordt het uitzicht bij daglicht zo dicht mogelijk benaderd. Zowel op de Handschoenmarkt, in de Blauwmoezelstraat als op de Lijnwaadmarkt gaat veel aandacht naar die sfeerverlichting. Die creëert een nieuwe beleving van de architectuur.

Meer informatie over het verjaardagsfeest voor de Onze-Lieve-Vrouwetoren is te vinden op http://www.onzetoren500.be

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s