Nieuwe verlichting voor Hendrik Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk

Het Hendrik Conscienceplein en een aantal gebouwen op het plein kregen een gloednieuwe led-verlichting. Op woensdagavond 15 augustus werd ze officieel aangestoken. Het gaat om de straatverlichting maar ook om lampen op het Hendrik Conscienceplein, op de voorgevel van de Sint-Carolus Borromeuskerk en aan de gevel van de Erfgoedbibliotheek.

Het plein en zijn omgeving baden vanaf nu in totaal nieuwe led-verlichting, volgens de richtlijnen van het algemeen Lichtplan van de stad. De nieuwe lampen zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ook is de verlichting aangepast aan de monumentale omgeving van het plein en de aanwezige gebouwen.

Paul Cordy, districtsburgemeester district Antwerpen: “Antwerpenaren zijn bijzonder gehecht aan de schoonheid en gezelligheid van het Conscienceplein. De nieuwe verlichting zal die beleving nog intenser maken. En we zetten meteen één van onze mooiste monumenten extra in de kijker.” Paul Cordy kon ook al verklappen dat het volgende project geen kerk zal zijn, maar het monument ‘Schelde Vrij’ op de Marnixplaats!

Olivier Lins, voorzitter van de Kerkraad Sint-Carolus Borromeuskerk: “Dankzij de nieuwe buitenverlichting komt de indrukwekkende schoonheid en de charme van de Sint-Carolus Borromeuskerk nog beter tot uiting. Bovendien zal de barokke toren ‘s nachts ook een nieuw baken zijn in het historisch centrum.”

Lichtplan Antwerpen

De stad en de districten hebben sinds de invoering van het lichtplan in 2012 al verschillende lichtprojecten uitgevoerd. In de binnenstad werden de Grote Markt en het stadhuis reeds in 2015 uitgevoerd. Dit jaar wordt de verlichting van de kathedraal en de Handschoenmarkt afgewerkt. Zo heeft de stad er in een paar jaar tijd voor gezorgd dat het toeristisch centrum nieuwe verlichting kreeg. Ook in meerdere districten werden lichtprojecten uitgevoerd.

Specifieke verlichtingstechnieken

Op het Conscienceplein wijzigt de lichtkleur van felgeel naar warmwit. Een ander verschil met de vorige verlichting zit in de manier waarop de lampen opgehangen zijn. Kleinere armaturen zijn tegen de gebouwen aan gemonteerd en zorgen voor een sterker spel van schaduwen en accenten. Ook gebeurt de aanstraling vanop afstand nu vanuit verschillende plaatsen en met kleinere spots.

In dit project werden 16 nieuwe led-straatlantaarns en 154 nieuwe led-armaturen voor de architecturale verlichting geplaatst. Zowel het ontwerp als de uitvoering van de nieuwe verlichting gebeurde in nauwe samenwerking met Eandis.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

⚠️ Onze foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s