Bevrijdingsfeesten Antwerpen

Begin september viert Antwerpen de Bevrijding. Het centrum van de stad wordt op vrijdag 7 en zaterdag 8 september ondergedompeld in de sfeer van weleer met het Bal van de Bevrijding, legervoertuigen, plechtigheden en de Taptoe. Ook in de districten Hoboken, Deurne en Merksem wordt de Bevrijding gevierd.

🔸Op 4 september is het 74 jaar geleden dat de stad Antwerpen van de Duitse bezetter bevrijd werd met de hulp van het Britse leger en het verzet. De stad en haven konden grotendeels zonder vernieling ingenomen worden, al vielen er enkele tientallen doden. De oorlog was toen echter niet voorbij: de Slag bij de Schelde duurde nog tot november 1944, en tot maart 1945 vielen er 857 V-bommen op Antwerpen, met 4500 doden, 7000 gewonden en 50.000 vernielde woningen tot gevolg.

Vandaag de dag zijn er nog elementen in de stad die aan de Bevrijding herinneren. Zo verwijst de Kolonel Silvertopstraat naar de bevelhebber van het Third Royal Tank Regiment, die later sneuvelde in de Slag om Arnhem. Daarnaast herdenken de stad en een aantal districten elk jaar de Bevrijding.

🔺District Antwerpen bijt de spits af met gratis bal

De Bevrijdingsfeesten gaan traditioneel van start met het Bal van de Bevrijding, georganiseerd door het district Antwerpen. Dit gratis bal vindt plaats op vrijdag 7 september op de Groenplaats.

Cream Colored Ponies en vaste waardes DJ Danny (Radio Minerva) en Valley Sound Big Band zorgen voor sfeervolle muziek uit de oorlogsjaren. Dancing Sophie leert het publiek de basispassen van de swing. Tussendoor arriveert een historische legervoertuigenparade. Daarnaast zorgt de populaire Make Up & Beautyboudoir voor een jaren ’40 make-over. De Photomatique legt alle make-overs vast op beeld. Cinema Roulotte vertelt aan de hand van enkele opmerkelijke rekwisieten wat meer over WOII.

🔸Programma vrijdag 7 september:

· 18.00 tot 18.50 uur: Cream Colored Ponies (set 1)

· 18.50 tot 19.10 uur: historische legervoertuigenparade

· 19.15 tot 20.00 uur: Cream Colored Ponies (set 2)

· 20.00 tot 20.45 uur: dansinitiaties swing

· 20.50 tot 23.30 uur: Valley Sound Big Band

· doorlopend van 18 tot 22 uur: Make-up en Beauty Boudoir

· doorlopend van 18 tot 22 uur: Photomatique

· doorlopend van 18 tot 22 uur: Cinema Roulotte

· DJ Danny van Radio Minerva zorgt voor de sfeer tussen de verschillende muzikale sets door.

🔺Legervoertuigenparade en Taptoe

Op zaterdag 8 september vindt er om 15 uur een heuse optocht plaats van oude legervoertuigen van AMVA (Antwerp Military Vehicles Association). De parade gaat van het Stadspark naar de binnenstad en wordt begeleid door muziekkapellen uit binnen- en buitenland. Ze houdt halt op de Groenplaats, waar het publiek de voertuigen kan bezichtigen.

’s Avonds om 20 uur kunnen liefhebbers genieten van de Internationale Taptoe op de Grote Markt, met binnen- en buitenlandse muziekkapellen. Op het programma staan vaste waarden zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen, maar ook de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, The United States Naval Forces Band en the Rimsky-Korsakov Central Navy Band uit de Russische Federatie. Zoals elk jaar is de Taptoe een groot succes: alle kaarten zijn al de deur al uit. Wie wil, kan zich om 19.45 uur aandienen aan de ingang op de Grote Markt en eventuele plaatsen die niet benomen zijn, innemen.

🔸Programma zaterdag 8 september:

· 15 uur: De legervoertuigenparade vertrekt aan het Stadspark.

· 16 – 18 uur: Static show aan de Groenplaats.

· 20 uur: Taptoe Grote Markt.

🔺Daarnaast zijn er een aantal plechtigheden in de stad gepland.

Ook districten vieren de bevrijding

In Hoboken wordt de bevrijding herdacht op dinsdag 4 september met een bijeenkomst aan het districtshuis in park Sorghvliedt om 18.45 uur, een optocht naar het Heldenmonument in park Broydenborg om 19.15 uur en tot slot een bloemenhulde en toespraken aan het Heldenmonument om 19.30 uur.

In Deurne is er op vrijdagavond 7 september een Bevrijdingsconcert van Absynthe Minded in het OLT Rivierenhof. Diezelfde avond om 22 uur schieten vuurwerkmaker Cliff Hooge en zijn team duizenden vuurpijlen de lucht in aan de atletiekpiste in Park Groot Schijn. Op 8 en 9 september vinden er in het district allerlei activiteiten plaats zoals de traditionele reuzenstoet door Deurne-Noord, de taptoe op het Arenaplein en de braderij op de Gallifortlei.

In Merksem wordt de Bevrijding dit jaar gevierd op 28 en 29 september. Dan zijn er de Vredesfeesten met ‘Merksem zingt’, een bloemenhulde aan de begraafplaats, de hindernissenloop Run4Freedom in het Fort van Merksem, een muziekprogramma in het Bouckenborghpark, en vuurwerk als afsluiter.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s