Jaarlijkse Scheldewijding en Mariaprocessie in Antwerpen

🔸Een mooie jaarlijkse traditie in Antwerpen op de tweede zondag in oktober. Omwille van de verkiezingen dit jaar, gaat de Scheldewijding door op zondag 7 oktober.

In augustus 1399 ging de eerste officiële stedelijke Mariaprocessie uit. Zij zou op korte tijd de twee andere omgangen in de schaduw stellen, nl. die van de H. Besnijdenis (waarschijnlijk tussen 1270 en 1324 tot stand gekomen) en van het H. Sacrament. De Sint-Paulusparochie heeft van oudsher zijn processie. De vieringen in 1971 en 1997 ter gelegenheid van het 400-jarig, respectievelijk het 425-jarig bestaan van de Broederschap van O-L-Vrouw van de Rozenkrans en in 1976 ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan der Sint-Pauluskerk, waren hoogtepunten in het Antwerpse Mariagebeuren. Niettegenstaande een eeuwenoude overlevering werd het concept van deze processies regelmatig gewijzigd om te voldoen aan de noden en wensen van clerus en gelovigen. De hele gebeurtenis moet zinvol blijven zonder te vervallen in een folkloristische stoet. In 1962 werd de vorm veranderd en ontstond de ‘Scheldewijding’. Dit ontwerp bestaat nog steeds al is het geen vaste jaarlijks gewoonte.

🔸PROCESSIES IN DEZE TIJD

Devotie, dankbaarheid, getuigenis en missionering zijn enkele gedachten die aan de basis liggen van een processie, zowel nu als 600 jaar geleden. Dezelfde waarden zorgen er in deze moderne tijd voor dat een evenement als dit, nog steeds van betekenis is. Dat de Schelde de centrale spil vormt in deze getuigende stoet is misschien verwonderlijk. Maar is het niet zo dat we dankbaar moeten zijn voor deze levensader die aan de grondslag ligt van de welvaart van Antwerpen? Langs deze rivier zijn onze stad en onze streken vanaf 640 gekerstend. Van hier uit zijn vele missionarissen vertrokken, mensen die letterlijk en figuurlijk hun leven hebben gegeven, niet alleen om het Christelijk geloof te verkondigen maar ook om armen en onderdrukten bij te staan. Maar het is ook een stad die momenteel zelf nood heeft aan evangelisatie, aan missionering. Mensen die door de jaren heen vervreemd zijn geworden van hun geloof of zij die nooit de stap naar de kerk hebben willen, durven of kunnen zetten, moeten door de devotie en de getuigenis van de deelnemers aan deze optocht, aangespoord worden de weg te zoeken naar Gods liefde. Deze boodschap wordt in de processie als het ware gesymboliseerd door het Heilig Sacrament. Deze geestelijke schat met zijn grote spirituele rijkdom is, in al zijn uiterlijke eenvoud, gesloten in een profaan kunstvoorwerp van goud, zilver en edelstenen.

🔸Na de Hoogmis op zondag kunnen alle geïnteresseerden zich begeven naar de Sint-Pauluskerk (10:30), Sint-Paulusstraat 22, 2000 Antwerpen. Daar zal na de viering, voorgegaan door pastoor Paul Scheelen, de processie uitgaan door Antwerpen. (11:45)

Bij het Steenplein word halt gehouden voor de wijding van de Schelde, alsook voor de De Kathedraal, voor een korte plechtigheid.

📍Route : St-Pauluskerk, Zirkstraat, Hofstraat, Wisselstraat, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein.

Terugweg : Suikerrui, Oude Koornmarkt, Tempelstraat, Handschoenmarkt, Blauwmoezelstraat, Torfbrug, Kaasrui, Korte Koepoortstraat.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

info : http://www.rozenkrans.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s