De Landverhuizer is opnieuw verhuisd!

🔸Maandag 8 oktober kreeg ‘De Buildrager’ zijn tijdelijke nieuwe plaats op het Schengenplein. Een beetje verderop, aan de Rijnkaai, plaatsten arbeiders toen een mooie nieuwe sokkel, zou er een nieuw standbeeld komen ? We stonden er verder niet bij stil, …tot vandaag! Op weg naar een persconferentie zagen we dat het standbeeld van ‘De Landverhuizer’ (door beeldhouwster Carla Kamphuis Meijer, naar het werk van Eugeen van Mieghem uit 1904) nu op deze sokkel staat. Hij lijkt wel op weg naar het Red Star Line Museum te wandelen met zijn valies.

De Landverhuizer is een hulde aan de bijna 1 miljoen Joden die vanuit Antwerpen met de Red Star Line vertrokken naar Amerika en Canada. Net een jaar geleden (oktober 2017) plaatste men dit standbeeld op de heraangelegde Sint-Laureiskaai.

🔸Tijdens de heraanleg ivm de nieuwe tramlus (Noorderlijn) van de Sint-Laureiskaai, verhuisde het beeld ‘De Landverhuizer’ tijdelijk naar het Middelheimpark. Sinds 21 oktober 2017 stond hij weer op het Eilandje, vlak naast de nieuwe tramlijn 7 aan het Bonapartedok, mooie zitbanken nodigden uit om te genieten van het prachtige zicht op het MAS |.

Schepen Ludo Van Campenhout onthulde het beeld op 24 maart 2007 aan de Rijnkaai.

In 2010 stond het beeld op ongeveer dezelfde plaats als nu, tot de draagconstructie van een groot reclamecanvas omver was geblazen door een hevige windstoot… Het beeld viel daardoor op de grond. In de sokkel zat een groot gat. En dat bleek toen moeilijk te herstellen. ‘Het was een droevig verhaal’, weet Erwin Joos nog. Hij is conservator van het Eugeen Van Mieghem museum en schonk het kunstwerk aan de stad. ‘Het was een pijnlijke verzekeringskwestie, waardoor de restauratiewerken lang werden uitgesteld.’ In oktober 2011 (het beeld heeft iets met de maand oktober!) stond het opnieuw op zijn oorspronkelijke plaats. En nu, oktober 2018 staat het beeld er dus opnieuw, op nog geen 100 meter verder van zijn vorige locatie…

Zal De Landverhuizer ooit zijn vaste stekje vinden in onze stad ?

🅰️ntwerpen Lokaal | ©Thomas H./Jespers T.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s