De geheimen van de RUIEN… Toegangsdeur via Carolus Borromeus!

🦉 Onder de stad stromen geheimen… De Ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten Antwerpen sinds de Middeleeuwen. Dit net van natuurlijke en uitgegraven waterwegen voorzag de stad van water en een binnenhaven. Toen de ruien overwelfde riolen werden, verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld en ons geheugen.

🔸Het Stadsbestuur van Antwerpen heeft sinds 2016 de exploitatie van De Ruien toevertrouwd aan Werkmmaat vzw, sociaal tewerkstellingsproject (www.werkmmaat.be) en Zanzibar bvba, Antwerps eventmarketingbureau (www.znz.be). Beide partners hebben, samen met Stad Antwerpen, voor een nieuw elan gezorgd, met investeringen in service, infrastructuur en beleving. Een ware PPSS (Privaat-Publieke, Sociale Samenwerking).

🛶 Een bezoek aan De Ruien, met haar oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen, spiegelt de historische stadskern boven uw hoofd, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden. Wist je dat De Ruien voor een groot stuk overwelfd werden door de Jezuïeten, om ruimte te maken voor de prachtige Sint-Carolus Borromeuskerk en bijgebouwen op het Hendrik Conscienceplein? En dat er sprake was van een kelderdoorgang

van de Kerk naar De Ruien? En dat bracht ons op ideeën…

Na een jaar van intensieve besprekingen tussen de Kerkfabriek van Sint-Carolus Borromeus, Zanzibar en Werkmmaat, en na overleg met de Stad Antwerpen, Brandweer Antwerpen, de gidsen van TOPA vzw en de Erfgoedcel, kondigen wij hierbij een nieuwe en exclusieve combiwandeling aan, waarbij men in groep of individueel de kans krijgt om een bezoek te brengen aan de Sint-Carolus Borromeuskerk, gevolgd door een bezoek aan De Ruien.

🔸Vanaf zaterdag 8 december 2018 lanceren we een boeiende gegidste combiwandeling, startend in de Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen om vervolgens via een herontdekte en terug geopende kelderingang onder de kerk, een historische wandeling te maken door het laatste stuk van De Ruien, richting Keistraat. Tijdens deze wandeling geeft deze prachtige barokke kerk, naast haar schitterende schatten en kunstwerken, enkele van haar ondergrondse geheimen prijs met oa een bezoek aan de Mariakapel, de Sacristie en de eeuwenoude crypten. Na een bezoek aan deze barokkerk bij uitstek kan u afdalen naar de kelders om via een herontdekte deur toegang te krijgen tot De Ruien.

Daal met ons mee af naar de buik van ’t Stad.

Ruihuis, Suikerrui 21

reservaties@deruien.be

http://www.deruien.be

ℹ️ PRAKTISCHE INFO

Het bezoek start in de Sint-Carolus Borromeuskerk met een gegidste rondleiding in de Mariakapel,

de Sacristie en de crypten, op zich al meer dan de moeite waard… Vervolgens ontdek je via een keldertrap de geheime doorgang naar De Ruien om te genieten van een ondergrondse wandeling.

Voor wie?

Personen ouder dan 10 jaar, die nog goed ter been zijn.

Wanneer?

Elke dag van dinsdag tot vrijdag* om 14u00 voor een groepsreservatie

(max 20 personen – online reservatie).

Elke zaterdag* om 14u00 is er een gegarandeerde rondleiding voor individuele bezoekers (max 20 personen – online reservatie en aan kassa Ruihuis)

*Dit bezoek is steeds onder voorbehoud, in functie van mogelijke Kerkelijke Diensten

Hoe lang?

Een combiwandeling aan de Sint-Carolus Borromeus en De Ruien duurt ± 90 min.

Waar?

De combiwandeling begint buiten aan de trappen van de Sint-Carolus Borromeus, aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Het eindigt op het binnenplein van het Stadsmagazijn,

Keistraat 5-7 Antwerpen.

Hoe?

De bezoekers krijgen ter plaatse in de kelder een beschermpak, schoenbeschermers en een rugzakje voor de ondergrondse wandeling in De Ruien. Het is aangeraden gesloten, vlakke schoenen te dragen die gerust een beetje vuil mogen worden.

Aantal?

Maximumcapaciteit van 20 personen per startmoment.

Kostprijs?

We rekenen €395 per groep met een maximum van 20 personen per groep, van dinsdag tot en met vrijdag.

We rekenen €20 per persoon op zaterdag.

Reservaties/tickets?

De groepsrondleiding (dinsdag – vrijdag) kan enkel online gereserveerd worden. De individuele rondleiding (zaterdag) kan zowel online gereserveerd worden

als aan de kassa van Het Ruihuis.

Foto’s 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Zanzibar ©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s