Antwerps havenerfgoed en droogdokken in pakkende documentaires

🔸Op zondag 25 november, Dag van de Wetenschap, kunnen geïnteresseerden in de Antwerpse Droogdokkensite genieten van de premières van twee documentaires over het havenerfgoed en de droogdokken. Het MAS, de AP Hogeschool en Oliver Alex werkten samen om industrieel erfgoed in de Antwerpse oude haven vast te leggen in de technodocu Meerpaal met de iconische havengids Albert Himler.

De tweede docu, AWN.

De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord, toont het leven zoals het was op de Antwerpse droogdokken. De film van Lieve Willekens brengt de werkmannen, hun werk en het afscheid van deze unieke site in beeld.

🔸Meerpaal

Om het industrieel erfgoed voor iedereen toegankelijker te maken nodigde De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) muziekproducer Oliver Alex uit om beelden van de oude haven van Antwerpen te inventariseren en er iets artistieks mee te doen. Als audiovisueel artiest had Oliver al ervaring met het verwerken van geluiden en beelden van oude machines tot technomuziek. Hij nam studenten journalistiek van de AP Hogeschool onder de arm en ging op pad met havengids Albert Himler. Oliver Alex: “Ik probeer techno en erfgoed te combineren en beide te brengen op een alternatieve wijze. Ik noem Meerpaal een ‘technodocu’: het is een documentaire met een sterke focus op het technologische en het artistieke.”

🔸Techno versus erfgoed

De bruggen, sluizen en dokken in de Antwerpse haven zijn aan vervanging toe. Onder het gejuich van de jonge havenlui in Antwerpen zal dit snel gebeuren. Een beetje te snel voor Albert Himler, voormalig ingenieur in de Antwerpse haven. Na zijn opruststelling gidst hij al jaren bezoekers langs het erfgoed met zijn sappige anekdotes. Hij gooit er vaak een knipoog en een gek weetje over zijn persoonlijk leven tussen. Op anekdotische wijze toont Meerpaal de ware schoonheid van het havenerfgoed. Himler neemt de kijkers op sleeptouw langs de sluizen, bruggen en dokken van de 19e en 20e eeuw. Feitelijke fragmenten over de werking van het erfgoed worden afgewisseld met persoonlijke verhalen uit zijn leven.

Meerpaal zoekt heel bewust onverwachte synergiëen op. Zo staan het havenerfgoed en de gepensioneerde ingenieur enerzijds in schril contrast met de ritmische, bewegende stijl van de technodocumentaire anderzijds.

De documentaire is een samenwerking tussen Oliver Alex, erfgoedvereniging VVIA, AP Hogeschool, het Antwerpse Havenbedrijf en het MAS.

🔸De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord

AWN. De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord toont het leven zoals het was op de Antwerpse droogdokken. De film brengt de werkmannen, hun werk en het afscheid van deze unieke site in beeld. Ze sluiten een tijdperk af van 155 jaar waarin de droogdokken een plek was van hard werken, ambachtelijke kennis en bovenal kameraadschap.

Het MAS liet visueel antropologe Lieve Willekens zes maanden lang meelopen met de 80 laatste scheepsherstellers. Sommigen van hen werkten 30 jaar lang op deze plek en zijn er intens mee verbonden. Door mee te lopen met de camera registreert Lieve het werk van de mannen maar vooral ook het afscheid, wat voor velen emotioneel is.

🔸De Droogdokkensite, waar de haven van Antwerpen meer dan 150 jaar lang schepen herstelde, werd dit voorjaar overgedragen aan de stad. De verzameling historische schepen werd overgebracht naar deze site en er wordt gebouwd aan een nieuw maritiem museum.

De historische site, die voor scheepsherstelling is ontworpen en gebruikt, zal ook in de toekomst een scheepsherstelsite blijven: er zal gewerkt worden aan onderhoud en restauratie van maritiem erfgoed. Op die manier wordt de bijzondere spirit van deze intrigerende plek behouden, maar anderzijds zal in de toekomst niets meer hetzelfde zijn.

ℹ️

Dag van de Wetenschap zondag 25 november, Droogdokkensite

🎥 Vertoning Meerpaal

Om 12 uur en om 15 uur

Het publiek kan zich ter plekke inschrijven. Meer info: https://www.dagvandewetenschap.be/index.php/activiteiten/meerpaal-een-technodocumentaire-over-de-haven

🎥 Vertoning AWN. De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord

Om 11 uur en om 16 uur

Het publiek kan zich ter plekke inschrijven. Meer info: https://www.mas.be/nl/DvdW

Albert Himler

⏭ Voormalig haveningenieur Albert Himler (°1936) was gedurende zijn carrière verantwoordelijk voor de veiligheid en het erfgoedbehoud van het Havenbedrijf van Antwerpen. Hij is gebeten door het industrieel erfgoed van de haven en zorgde ervoor dat tal van voorwerpen in de museumcollectie terecht kwamen. Door zijn medewerking aan diverse tentoonstellingen en zowat 350 artikels in boeken en tijdschriften ontpopte hij zich tot een onnavolgbare chroniqueur van de havengeschiedenis. Sinds zijn pensioen geeft hij geanimeerde rondleidingen langs de oude haven en enthousiasmeert hij zijn publiek over het industrieel erfgoed in zijn bijzondere, levendige vertelstijl.

⏭ Oliver Alex (°1984) is muziekproducer, aangedreven door machines. Hij heeft een voorliefde voor industrie en erfgoed en vertelt verhalen via sound design, videokunst en live shows. In zijn sound combineert Oliver Alex field recordings met analoge synths, wat een ruwe, industriële techno als resultaat heeft.

⏭ Lieve Willekens is visueel antropologe. Haar films zijn persoonlijke portretten van personen die haar fascineren. Amer, een jonge Bosniër die naar Italië migreert (2005); Leo, een Vlaamse missionaris in Congo (2008); Nadia, een jonge Belgische vrouw die voor het eerst naar Mekka reist (2017). Als medewerker stadsparticipatie in MAS integreert ze visuele antropologie in haar werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s