Onderwaterwereld in Voetgangerstunnel

🧜🏻‍♀️🐠🐬🦑🐡🐟🅰️🧞‍♀️🦀🐋🐠🐳🐙🧜‍♂️

🐙 Tijdens deze Winter in Antwerpen pakt de stad uit met een speciaal op maat gemaakt luisterverhaal, in samenwerking met Het Geluidshuis. Dat kunnen bezoekers beluisteren in de voor de gelegenheid prachtig ingeklede Voetgangerstunnel en in de spiegeltent op het Steenplein, of zelf downloaden.

🐠 Lang, lang geleden… was Antwerpen niet alleen de stad aan de stroom, maar bestond er ook een stad ín de stroom. Een geheimzinnige onderwaterwereld vol vreemde wezens, die bijna nooit in contact kwam met de stad. Die wereld is intussen verdwenen. Of toch niet helemaal? Een aantal van die creaturen blijken toch nog te bestaan. Zoals Portico, een groot palingachtig wezen met menselijke gevoelens en verlangens. Hij wordt verliefd op Bijou, een meisje dat in Antwerpen woont. Zullen ze ooit samen kunnen zijn en blijven?

Bezoekers kunnen dit moderne Antwerpse sprookje zelf ontdekken. Het wordt smullen van een typisch Het Geluidshuis-hoorspel met een meeslepende verhaallijn, veel grapjes en dubbele bodems. En met de stad prominent aanwezig als decor.

🧜‍♂️ Samenwerking met Het Geluidshuis

De stad liet het luisterverhaal schrijven en produceren door Het Geluidshuis, het bekende Antwerpse bedrijf dat al heel wat succesvolle hoorspelen op zijn conto heeft staan. Hun veertiende verhaal in de reeks Heerlijk Hoorspel, Reinaert De Vos, was dit jaar nog het best verkochte kinderboek op de Boekenbeurs.

Voor Brieven aan Bijou werd een stemmencast verzameld met grote namen zoals Bruno Vanden Broecke, Katelijne Verbeke, Ruth Beeckmans en Gène Bervoets, maar ook nieuw talent zoals Saïd Boumazoughe en Lynn Van Royen.

🐬 Ann Desmet van Het Geluidshuis is alvast enthousiast: “Het bijzondere aan Brieven aan Bijou is dat het zowel voor mensen die Antwerpen goed kennen als voor toeristen leuk is om naar te luisteren. Wie in Antwerpen woont, herkent de plekken, en wie er niet woont, wordt er ongetwijfeld nieuwsgierig naar. Portico en Bijou staan voor de twee delen van Antwerpen: de Schelde en de stad. Die twee kunnen niet zonder elkaar en zijn onlosmakelijk verbonden.”

Voetgangerstunnel en spiegeltent, online en app

De Voetgangerstunnel vormt het epicentrum van het luisterverhaal. Daar bevinden bezoekers zich dan ook het dichtste bij die mysterieuze onderwaterwereld. Op rechteroever worden ze meteen verwelkomd door de staart van Portico die bovenop de luifel van het tunnelgebouw ligt. Het gebouw zelf is net als dat op Linkoever sfeervol uitgelicht in waterkleuren.

Zowel op linker- als rechteroever zijn er audioguides beschikbaar waarop het luisterverhaal staat, 150 in totaal. Wie het verhaal ten volle wil beleven, leent die daar gratis en wandelt door de voetgangerstunnel.

Illustratrice Fatinha Ramos, ook bekend van de prachtige tekeningen aan het momenteel gesloten stadhuis, ontwierp een reeks ‘patrijspoorten’ die wie in de tunnel loopt, een blik gunnen op de onderwaterwereld. Zo krijgt het luisterverhaal in de tunnel een extra dimensie, met aan elke kant 21 afgebeelde scènes. Ook de blauwe verlichting draagt bij tot de belevenis.

Fatinha Ramos: “Toen ik vanuit Portugal in Antwerpen arriveerde hoorde ik regelmatig mensen spreken over de Voetgangerstunnel. Over hoe mooi die was, en hoe leuk het was om onder het water naar Linkeroever te stappen. In al mijn fantasie stelde ik me voor dat die tunnel helemaal doorschijnend was en je dus alle vissen en boten zou kunnen zien. Toen ik er dan eindelijk eens doorwandelde bleek dat niet te kloppen. Maar dankzij de illustraties die ik nu mocht maken voor het luisterverhaal kunnen de mensen in de tunnel toch een glimp opvangen van de onderwaterwereld naast de stad!”

🎧 De audioguides zijn aan de ingangen van de Voetgangerstunnel vanaf ‪zaterdag 8 december‬ gratis te ontlenen:

· Vóór de kerstvakantie enkel op woensdag en weekenddagen: ‪zaterdag 8‬ en ‪zondag 9 december‬, ‪woensdag 12 december‬, ‪zaterdag 15‬ en ‪zondag 16 december‬, en ‪woensdag 19 december‬.

· Tijdens de kerstvakantie (‪van zaterdag 22/12 tot en met zondag 6/1‬) kunnen ze élke dag verkregen worden.

· Telkens ‪van 12 tot 18 uur‬.

Spiegeltent

Ook in de spiegeltent op het Steenplein zijn de audioguides te ontlenen. Daar kunnen bezoekers in de gezellige tent onder het genot van een warm drankje of hapje in alle rust het verhaal beleven. De spiegeltent is ook een goede locatie om met kinderen naartoe te trekken: er zijn spelletjes en kleurplaten, speciaal gemaakt in het thema van het luisterverhaal.

In de spiegeltent kunnen de audioguides gedurende de hele periode ontleend worden: elke dag ‪van zaterdag 8 december tot en met zondag 6 januari‬, telkens ‪van 12 tot 17 uur‬.

Online en app 📱

Wie niet in de Voetgangerstunnel of spiegeltent geraakt, of liever op eigen tempo of op een andere plaats het sprookje beluistert, heeft nog andere opties. Op http://www.winterinantwerpen.be/luisterverhaal en via de gratis app van Het Geluidshuis kan het verhaal gestreamd respectievelijk gedownload worden, vanaf ‪zaterdag 8 december‬.

Luisterbuizen en glijbaan

En er is meer: op nog enkele plaatsen op de site worden bezoekers verrast door elementen uit het luisterverhaal.

Zo staan er op de Grote Markt en het Steenplein indrukwekkende luisterbuizen die rechtstreeks uit de onderwaterwereld lijken te komen. Wie zijn oor te luisteren legt, hoort echo’s uit die verre wereld.

Op het Operaplein komt dan weer het hoofdpersonage, Portico, helemaal tot leven. Daar wordt die figuur levensecht nagebouwd, met een vier meter hoog standbeeld. Dat stelt Portico voor die een brief aan Bijou aan het schrijven is. Ideaal voor kinderen, want het perkament dat hij vasthoudt is een glijbaan.

Alle info over Winter in Antwerpen staat op http://www.winterinantwerpen.be

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s