Hollywood aan de Schelde

🎥 Donderdagavond ging ‘Hollywood aan de Schelde’ in première in De Roma, een zaal die filmgeschiedenis ademt. Geen rode loper of erehaag met gillende fans, geen limousines met beroemde Vip’s die voor de zaal aankomen. Ook de talloze bv’s die elke premiere afschuimen waren nergens te bespeuren, de aanwezige fotografen liepen een beetje verloren rond, dit was een premiere anders dan anders… Robbe De Hert houd duidelijk niet (meer?) van bling bling en tam tam, hij zat voor aanvang van de voorstelling gewoon in de foyer en tekende zijn boek en maakte een praatje met de genodigden. Een stapeltje tickets in zijn hand deelde hij vooraan nog uit aan wie er aan de kassa geen kon bemachtigen, de première voorstelling was uitverkocht!

Net voor aanvang nam Robbe zijn setje krukken en wandelde alleen de zaal binnen, het publiek ontving hem met luid applaus, Robbe nestelde zich ergens op de vijfde of zesde rij alsof het applaus niet voor hem bedoeld was. ‘Hij doet maar alsof het hem niet raakt, maar hij geniet wel van die aandacht zulle’ fluisterde iemand van zijn entourage naar de aanwezige persfotografen. De Film mocht beginnen.

⭐️ Het verhaal van de Vlaamse filmgeschiedenis, van de bioscoop onder de kerktoren tot de succesverhalen van op de Croisette. Na 2 decennia bloed, zweet en tranen is het eindelijk zover: Robbe De Hert presenteert ‘Hollywood aan de Schelde’, zijn langverwachte documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film.

⭐️ Twee jaar geleden leek het project nog op sterven na dood, maar door een crowdfunding campagne, de ‘Robbe de Hert Benefietavond’ in de Arenbergschouwburg en steun van Sven Gatz en de Stad Antwerpen, konden Robbe en zijn assistente Joke Sluydts terug aan het werk. Door de jaren heen interviewden ze tal van prominenten uit de filmwereld: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Bilall Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewisseld met unieke archiefbeelden, fragmenten uit bijna 100 jaar Vlaamse films en opnames op filmsets en premières. ‘Hollywood aan de Schelde’ brengt het indrukwekkende verhaal, verteld door Michaël Pas, van de Vlaamse filmgeschiedenis: van de succesvolle buurtbioscopen over de eerste Vlaamse films tot de succesverhalen van Jan Verheyen, Stijn Coninx en Lukas Dhont.

DE ONTSTAANSGESCHIEDENIS VAN DE FILM

Hollywood aan de Schelde of liever het verhaal van de Vlaamse filmgeschiedenis is het levenswerk van Robbe de Hert. Over een periode van meer dan 40 jaar leverde dit verschillende korte en lange films, televisiereeksen en boeken op, waarvan deze Hollywood aan de Schelde het (voorlopige?)

eindpunt is. In 2006 vond er een try-out van ‘Hollywood aan de Schelde’ plaats in De Roma in het kader van Perspectief, een filmfestival met sociale kijk. De film werd toen al omschreven als een project waar Robbe de Hert 30 jaar aan werkte. Toch was de film nog niet af en bleef Robbe de Hert verder filmen.

Begin 2017 leek het project op sterven na dood: de Hert had 300 uur materiaal maar geen geld om te monteren en af te werken. Hij wilde ook de recente filmgeschiedenis toevoegen aan het verhaal en plande daarvoor opnieuw opnames met jonge helden als Adil en Bilall, Felix Van Groeningen en grote namen als Erik Van Looy en Jaco Van Dormael. Hij stuurde een noodkreet uit via de media waarin hij sprak over zijn droom om de film ooit te kunnen afwerken. Hij sprak ook openlijk over zijn armoede en zijn fragiele gezondheid. De Arenbergschouwburg in Antwerpen zette een grootscheepse crowdfunding op, minister van Cultuur Sven Gatz en de stad Antwerpen zorgden voor de resterende fondsen. In totaal werd er

105.000 euro opgehaald.

Op 14 september ging de finaal afgewerkte versie van de film in première op het Filmfestival van Oostende, waar Robbe de Hert ook werd geëerd met een filmster.

🎥 OVER ROBBE DE HERT

Acteur en regisseur Robbe de Hert (°1942) is een pionier, enfant terrible en één van de godfathers van de Vlaamse cinema. Na een paar korte films, richtte hij in 1966 met zijn broer, de cartoonist Grapjos, muzikant Walter

Heynen, de fotografen Louis en Frans Celis, geluidsman André Boeren en uitgever Kris van den Bogaert, Fugitive Cinema op, Vlaanderens enigste filmcollectief. Ze produceren enkele opgemerkte kortfilms maar leggen zich vooral toe op sociaal-geëngageerde documentaires en films, zoals S.O.S. Fonske (1968) en Gejaagd door de winst (1977). De films kunnen rekenen op lof in het buitenland maar krijgen geen steun van de overheid noch van de Vlaamse televisie. Om geld in het laatje te brengen besluit de Hert om een ‘commerciële’ film te maken: de verfilming van een bekende Vlaamse roman. Geen slechte keuze want het succes van De Witte van Sichem (1980), een remake van Ernest Claes’ De Witte zette, met meer dan een half miljoen bezoekers, zet Fugitive terug op de kaart.

In de loop van de jaren ‘80 start de Hert met een eerste reeks documentaire films over de Vlaamse filmgeschiedenis: De Droomproducenten (1984), Henri Storck, ooggetuige (1987) en Janssen en Janssens maken een film (1990). Tegelijk maakt hij ook publiekstrekkers als Zware Jongens (1984), Blueberry Hill (1989) en regisseert hij de populaire tv-serie Meester, hij begint weer (1985-1989).

In de jaren ‘90 volgden nog meer documentaires over filmgeschiedenis: Op de fiets naar Hollywood (1993) brengt het verhaal van 35 jaar Nederlandse film en Antwerpen in de cinema (1994), wat meer een collage is van uniek beeldmateriaal. In ‘97 verschijnt Gaston’s War, een oorlogsdrama met naast de debuterende Werner De Smedt ook grote namen als Colin Firth en Sylvia Kristel. De verfilming van Willem Elsschots Lijmen/Het Been (2000) met Mike Verdrengh en Koen De Bouw in de hoofdrollen is Robbes voorlopig laatste fictiefilm.

Na de voorstelling was er nog een kort vragenrondje met het publiek, voor het podium, want die kleine trapjes kon Robbe niet meer op met die krukken. De aanwezige mensen die het project hadden gesteund waren uitgenodigd door de organisatie, zij mochten een typisch Robbe De Hert handdoekje met opdruk afhalen. ‘We hebben helaas niet alle contactgegevens van de crowdfunders kunnen opzoeken, wie zijn contactgegevens alsnog doorgeeft zal worden uitgenodigd voor een latere voorstelling en ontvangt een geschenkje.

Lees ook op : https://bit.ly/2Vgfulq

Photography ©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s