BLOC EN MINERVA komen (even) terug

🔸MARTOUGIN BLOC La chocolaterie Modèle werd in 1902 opgericht en fabriceerde chocolade in de voormalige confiserie La Dragée, nabij het Harmoniepark in Antwerpen. Mede-oprichter Alfred Martougin was aangesteld als directeur. Het bedrijf verhuisde in 1906 naar de Helmstraat (hoek Schapenstraat) in Borgerhout, waar ze uitgroeide tot een van de grootste chocoladefabrieken van Antwerpen. Martougin maakte tabletten, repen, snoep, kroketten, napolitains, bonbons en pralines. Bekende merken waren Minerva, Jemma, Galba, Olympia, Titania en Bloc.

🍫 Martougin chocolade komt in de editie van Antwerpen Koekenstad 2019 in drie versies terug. Er is een ‘limited edition’ Minerva en twee soorten van de klassieke Bloc. De Minerva komt in een aangepast blauw kleedje en bevat 72% cacao. Uniek is dat de chocolade hiervan gemaakt wordt in de enige nog overblijvende chocoladefabriek van Antwerpen aan de Belgiëlei: Cargill (vroeger: ‘La Chocolaterie Belge’).

🍫 Vanaf 1 februari kunt u deze – weliswaar in beperkte oplage – vinden bij de Stadswinkel (Grote Markt), Helios, Chocolate Nation en op de tentoonstelling Martougin. De klassieke Bloc komt in een verpakking zoals uit de jaren 1970. Deze ‘Original’ omvat een fondant van 57% en een melkchocolade van 32%.

Bloc werd oorspronkelijk vooral gemaakt voor andere chocoladeverwerkers zoals banketbakkers, chocolatiers en snoepfabrikanten, die het gebruikten voor eigen specialiteiten. Het waren blokken van 5 kilo. De Bloc chocolade in tabletten van 0,5 en 1 kilo was bestemd als eet- en kookchocolade en werd via winkels van zoetwaren aangeboden aan consumenten. De Bloc bestond in fondant- en melkversie. Voor pasteibakkers en chocolatiers was er een Bloc dekchocolade. Deze diende om pralines of andere producten van een laagje chocolade te voorzien.

Zowat alle chocoladefabrikanten boden Bloc-chocolade aan. In Antwerpen waren Chocolaterie Meurisse en De Beukelaer, en in mindere mate La Chocolaterie Belge, Baron, Blumer, César, Gevers en Duc, concurrenten voor Martougin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s