Antwerpen krijgt 23 nieuwe lagevloertrams

44 miljoen euro voor verdere vernieuwing tramvloot

🔸De Lijn bestelt 23 nieuwe lagevloertrams voor Antwerpen. Vanaf 2022 vervangen ze de pensioengerechtigde PCC-trams. De raad van bestuur van De Lijn heeft de aankoop van 44 miljoen goedgekeurd. Het gaat om enkelrichtingstrams met 180 plaatsen die ook gekoppeld kunnen rijden. Het contract laat bovendien toe om later tweerichtingstrams te kopen voor Antwerpen, zodra het net hier klaar voor is.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Dit is de nieuwste schijf in de grootste trambestelling ooit door De Lijn. Alles samen investeren we 294 miljoen euro in 146 gloednieuwe trams: een absoluut record. We vervangen de oudste voertuigen met eigentijdse en comfortabele trams die meer reizigers kunnen verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer. Later volgen nog bestellingen voor Antwerpen en Gent.’

Eerste trams geleverd in tweede helft 2022

De eerste nieuwe trams worden in de tweede helft van 2022 geleverd. Om de twee weken stroomt een nieuwe tram in. Elke nieuwe tram vervangt twee oude PCC-trams.

Zetels in recuperatieleder en toegankelijk voor rolstoelgebruikers

🔸Met 54 vaste zitplaatsen, 22 klapstoelen en 126 staanplaatsen bieden de trams comfortabel plaats aan 180 reizigers. De trams hebben airconditioning, een lage vloer en zetels in recuperatieleder. Ze meten 31,4 meter, dat is evenveel als de Hermelijntrams of (korte) Albatrostrams die al in Antwerpen rijden.

Reizigersplaatsen per tramtype

Type Aantal reizigersplaatsen

▫️CAF (lagevloertram) 180

▫️Korte Albatros (lagevloertram) 176

▫️Lange Albatros (lagevloertram) 249

▫️Hermelijn (lagevloertram) 175

▫️PCC 75

Door de instroom van deze trams verbetert ook de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. De toegankelijkheid van de haltes is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

Uitzicht op tweerichtingstrams

🔸Het contract dat de raad van bestuur eerder heeft goedgekeurd, laat ook toe om tweerichtingstrams te bestellen voor Antwerpen. Dit vergt eerst aanpassingen aan het tramnet. Om tweerichtingstrams te kunnen inzetten, moeten er eerst aanpassingen gebeuren aan o.a. de spoorinfrastructuur (bv. wissels) en het seinsysteem.

Bijna half miljard euro aan nieuwe bussen en trams

🔸De Spaanse constructeur CAF bouwt de trams. De 23 trams zijn de derde schijf van een contract voor circa 146 trams. Deze legislatuur (sinds 2014) kocht De Lijn al 125 trams (inclusief 14 trambussen) en 867 bussen. Alles samen gaat het om een investering van een half miljard euro (497,6 miljoen) in nieuwe voertuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s