Pelgrimstafel in het St.-Julianusgasthuis op Witte Donderdag

🔸Op Witte Donderdag (18 april) zal in de kapel van het St.-Julianusgasthuis in de Hoogstraat een rijkelijk versierde tafel gedekt worden. Zoals de 450 jaar oude traditie het voorziet, worden er op tafel elf visschotels en één kaasschotel geplaatst. De visschotels en de kaasschotel worden geschonken door Antwerpse restaurants of vistraiteurs. Naast de originele 17° eeuwse bierkroezen worden typische Antwerpse streekproducten die door diverse bedrijven of ambachtslui worden geschonken, op de tafel geplaatst. ’s Avonds worden twaalf ouderlingen die in een WZC van het Zorgbedrijf van het OCMW Antwerpen verblijven, uitgenodigd om aan deze tafel een maaltijd te nuttigen. Sedert zeven jaren onthaalt het gasthuis in samenwerking met de Vlaamse Genootschap van Santiago de Compostela in haar gastenkamer pelgrims die op weg zijn naar Compostela, Rome, Loreto of een ander ver bedevaartsoord. Zo er op Witte Donderdag pelgrims in het gasthuis op doortocht zijn, zullen zij ‘s avonds ook een maaltijd aangeboden krijgen.

Erfgoed

🔸Onder impuls van de Stad Antwerpen (MAS) werd drie jaar geleden een werkgroep opgericht teneinde de unieke pelgrimstafel als immaterieel erfgoed van onze stad te laten erkennen door de Vlaamse Overheid. Het CRKC (Centrum voor religieuze kunst en cultuur), de voormalige dienst Cultuur van de Provincie Antwerpen, het Maagdenhuis (OCMW Antwerpen), het Stadsarchief, de stedelijke musea, de Vlaamse Compostelagenootschap en onze vereniging werken hieraan gezamenlijk.

Op de website Immaterieel erfgoed van de Vlaamse overheid werd de pelgrimstafel reeds opgenomen als deel uitmakend van onze immaterieel erfgoed. (www.immaterieelerfgoed.be/pelgrimstafel) Wij hopen binnenkort opgenomen te worden op de inventaris van het immaterieel erfgoed.

Het gasthuis waar nu onder meer Galerie: De Zwarte Panter onderdak heeft gevonden, is de historische plaats in Antwerpen waar gedurende eeuwen aan pelgrims en behoeftigen onderdak en maaltijden werden verschaft. In de loop van de 19° eeuw verdween de pelgrim uit het stadsbeeld en legde het gasthuis zich toe op zorg aan behoeftigen, thans zijn er heel wat pelgrims weer op weg doorheen Europa. Het bestuur van het gasthuis heeft dan ook enkele jaren geleden beslist terug aandacht te besteden aan haar oorspronkelijke doelstelling. Het OCMW Antwerpen was als eigenaar ook akkoord om het initiatief te steunen. Twee ruimten werden ter beschikking gesteld van de Vlaamse Compostelagenootschap die een slaapvertrek en sanitair inrichtte in het gebouw van het gasthuis. Sedert 2012 hebben dan ook tientallen pelgrims in het gasthuis verbleven. Verleden week waren er trouwens verschillende pelgrims uit het Noorden die een nacht in het gasthuis hebben verbleven.

De Vlaamse Compostela Genootschap zal aanwezig zijn tijdens de pelgrimstafel met een info-stand om uitleg te geven over de hedendaagse pelgrim die kris kras door Europa de oude pelgrimsroutes terug bewandelt.

ℹ️ Meer info over de pelgrimstafel vindt U op http://www.stjulianus.org

🔸Het publiek wordt in kapel van het gasthuis (ingang Hoogstraat 72) toegelaten vanaf 10 uur ’s morgens tot 17u30 uur. Om 17u45 dienen de laatste bezoekers de kapel te verlaten om de twaalf genodigde bejaarden toe te laten een maaltijd aan de tafel te nuttigen.

De inkom is gratis. Bezoekers die het werk van het gasthuis wensen te steunen, kunnen een vrijwillige bijdrage geven die door het bestuur aangewend zal worden ten voordele van de liefdadigheidswerken die het gasthuis steunt.. De bezoekers dit het wensen kunnen een tasje koffie nuttigen in één van de zalen van het gasthuis.

📙 De vereniging heeft dit jaar een boekje uitgegeven over de Pelgrimstafel. Dit boekje is tijdens bezoek aan de tafel te verkrijgen tegen 5 €. Het boekje zal ook verkrijgbaar zijn aan de infobalie van het museum Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat 33 te 2000 Antwerpen tegen dezelfde prijs.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s