3 miljoen euro voor de restauratie van Het Steen

🔸Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 3 miljoen euro toe voor de restauratie van Het Steen in Antwerpen.

“Het beroemde en gezichtsbepalende ‘Het Steen’ is sinds 1936 beschermd als monument. Om deze parel aan de schelde te bewaren dringt zich een grootschalige restauratie op. Zowel de daken, het schrijnwerk, de ruwbouw als de binnekant van het oudste gebouw van Antwerpen worden aangepakt. In 2020 zal het Steen gerestaureerd en opnieuw toegankelijk zijn.”, zegt minister-president Geert Bourgeois. Eind 2017 werd een meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van het Steen en het stadhuis in Antwerpen goedgekeurd. Nu krijgt het Steen een restauratiepremie van 3 miljoen euro voor een totaalrestauratie. Verschillende specialisten zullen de erfgoedelementen in hout, pleister en glas-in-lood restaureren.

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen (gebouwd rond 1200). Vanaf de veertiende eeuw deed het dienst als gevangenis en dat bleef zo tot 1827. Het grootste gedeelte van de burcht werd in de negentiende eeuw afgebroken. Het overgebleven gebouw kreeg de naam Het Steen.

Tot 2008 was het Nationaal Scheepvaartmuseum in Het Steen ondergebracht. Die collecties vonden ondertussen onderdak in het Museum aan de Stroom. Het Steen krijgt een nieuwe bestemming als terminal voor cruiseschepen, een toeristisch onthaalcentrum en een interactief belevingsparcours rond Antwerpen en haar geschiedenis. In 2020 zal het Steen gerestaureerd en opnieuw toegankelijk zijn.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s