EXPO TRAMLIJN H 1904-1959

Het verhaal van de tramlijn Hamme-Vlaams Hoofd. De expo start nu zaterdag 6 juli in Temse en toont de 33 km lange tramroute tussen Hamme en Antwerpen Linkeroever.

🔸In 2019 zal het 60 jaar geleden zijn dat de tramlijn tussen Hamme en het Vlaams Hoofd/Antwerpen LO buiten dienst werd gesteld. De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn willen onder de naam ‘Comité H’ samen dit stuk verleden terug onder de aandacht brengen met een reizende tentoonstelling.

Comité H is het resultaat van samenwerking tussen het Gemeentemuseum van Temse en vier Wase heemkundige verenigingen: Osschaert uit Hamme, Braem uit Elversele, Wissekerke uit Bazel, ZB voor Zwijndrecht-Burcht en de Museumbeheer- raad van Temse sloegen in januari 2017 de handen in elkaar en vormden de tijdelijke vereniging Comité H.

Comité H zorgt voor het opstellen van een reizende tentoonstelling. Hierbij wordt een begeleidende, rijk geïllustreerde publicatie te koop aangeboden. Auteur van het boek is historicus Harry Van Royen. De expo toont de 33 km lange tramroute tussen Hamme en Antwerpen Linkeroever. Linkeroever was oorspronkelijk de vesting Vlaams Hoofd, die ingevolge een provinciale grenscorrectie in 1923 aan de provincie Antwerpen werd toegevoegd. De tramstellen van Lijn H reden aanvankelijk onder stoom, tijdelijk ook diesel en vooral elektriciteit (1904-1959). De lijn werd uitgebaat door de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen (nv NMVB, opgericht te Brussel in 1885) en vervangen in 1959 door een busverbinding die vandaag nog steeds hetzelfde traject rijdt.

🔸De tentoonstelling is vanaf zaterdag 6 juli t/m zondag 29 september vrij toegankelijk in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16.

Elke zaterdag ‪van 14 tot 18‬ u

Elke ‪zondag van 10 tot 12‬ u en ‪14 tot 18‬ u

De expo verhuist later dit jaar naar Hamme en in de loop van 2020 naar Sombeke, Bazel, Burcht en Antwerpen -Linkeroever (van 16 tot 24 mei 2020. Beatrijslaan 8)

Elke vereniging zal naar behoefte eigen accenten toevoegen, zodat in elke gemeente een lokaal beeld van de trampassage wordt geschetst, gekaderd in het geheel van de tramlijn H. Met deze tentoonstelling wensen de organisatoren niet enkel de historiek in de kijker te zetten, maar ook het belang van mobiliteit inzake openbaar vervoer.

Comité H licht toe: ‘De verzadiging van het hedendaagse wegennet geeft toekomst aan vervoermiddelen met voorrang in eigen bedding. Dit concept geeft de geïnteresseerde een beeld van industriële archeologie en oude techniek, verwerkt in een project dat onze dorpsgrenzen overschrijdt. 55 jaar lang was tramlijn H een rode draad langs de zuidelijke grens van het Waasland, in een tijd dat mobiliteit per eigen wagen nog geen evidentie was’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s