LA CATASTROPHE D’ANVERS

‘Ontploffing van eene Kardoesfabriek’ kopte Het Weekblad die dag. Op 6 september 1889 vloog de fabriek Corvilain aan het Kattendijkdok in de lucht. Het waargebeurde maar helaas vergeten verhaal…

🔸Meestal wordt deze vreselijke ramp gesitueerd in Oosterweel maar de werkelijke plaats van de ramp situeert zich aan Kattendijkdok-Westkaai kaainummer 45 waar later de droogdokken 8, 9 en 10 zullen gegraven worden. Na de grote brand van de Grote en Kleine Gans aan het Burchtplein in 1866, waren de meeste petroleumhandels hier gevestigd.

Corvilain had in 1889 in Spanje 56 miljoen hulzen met elk dertig gram springstof gekocht. Het bedrijf wilde in zijn “Kardoezenwerkhuis” het lood en koper uit de hulzen scheiden. Maar dan moesten de hulzen eerst ontdaan worden van het kruit. De Antwerpse gemeenteraad verzette zich, maar de provincie verleende wel een vergunning. Op 6 september 1889 om 14:14 uur loopt het gruwelijk fout in het “Kardoezenwerkhuis”, balans : 95 doden en 62 vermisten. De meeste arbeid werd er door jongens en meisjes in erbarmelijke werkomstandigheden gedaan.

De ernaast gelegen petroleummagazijnen van de Stad Antwerpen, met 45.000 vaten petroleum, gaan in de vlammen op. Ook de petroleuminstallaties van Rieth & Co aldaar worden volledig vernietigd. Tot in de verre omtrek waren de gevolgen te zien en te horen, ook in Austruweel sneuvelden vele huizen. Het pomphuis van de droogdokken werd grotendeels vernietigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s