Contactloos betalen op elk voertuig van De Lijn

🔸Wie regelmatig de bus of de tram neemt, heeft de nieuwe ‘bakjes’ vast al opgemerkt, maar voor wat dienen ze ? Antwerpen Lokaal stak zijn licht op en vroeg het even voor u na.

Vanaf het voorjaar 2020 kan je met je bankkaart of smartphone contactloos betalen op elk voertuig van De Lijn. Je kan dus betalen met een contactloze debetkaart of kredietkaart of met je smartphone met een contactloze betaalfunctie (van Apple Pay of Google Pay).

Contactloos betalen op bus of tram zal heel simpel zijn: je houdt je contactloze bankkaart of smartphone voor de cirkel op de witte terminal in het voertuig. Wanneer je een ‘biep’ hoort, weet je dat je in orde bent met je vervoerbewijs.

De Lijn licht toe: ‘Dit past in de less cash – plannen van De Lijn. Het is dus niet zo dat De Lijn volledig cash less wil gaan. Wij gaan wel toe naar een situatie waarin op de voertuigen zelf niet meer met cash kan betaald worden. Wie dat liever wel blijft doen, kan zijn vervoerbewijs nog altijd kopen in onder meer de Lijnwinkels en externe voorverkooppunten. De voertuigen worden dan trouwens ook niet meer gezien als ‘verkoopruimte’.

De overschakeling naar deze nieuwe betaalsystemen heeft voordelen, zeker ook voor de reizigers. Nu is het zo dat onze reizigers nog jaarlijks zo’n zes miljoen tickets bij onze chauffeurs kopen. Laten we ervan uitgaan dat dit elke keer 15 seconden duurt. Dan staan onze bussen en trams elk jaar zo’n 25.000 uur stil om ticketjes te verkopen! Minder tickets verkopen op het voertuig betekent dus stipter rijden. En minder cash is ook een pak veiliger – voor onze chauffeurs en voor de reizigers. Bovendien kunnen onze chauffeurs zich bij de haltes nog meer focussen op een belangrijke taak: iedereen veilig laten op- en afstappen. Voor de reizigers betekent het ook nog dat ze niet op voorhand een ticket moeten kopen aan een automaat of via een app. Ze betalen pas als ze ook effectief op het voertuig stappen’.

Is het systeem veilig wilden we nog weten.

De Lijn: ‘Wat de veiligheid van het betaalsysteem betreft: wij respecteren internationale standaarden van kaartschema’s voor veilig contactloos betalen. Datatransacties worden versleuteld doorgegeven via beveiligde netwerken. De Lijn heeft geen toegang tot je bank- en betaalgegevens. Het is dus echt wel een veilig systeem’.

Wanneer is elke tram en bus uitgerust met de nieuwe terminals?

De Lijn: ‘Onze technische teams zijn nu al begonnen met het installeren van de terminals op de voertuigen (niet alleen in Antwerpen , over heel Vlaanderen). Het vraagt immers wat tijd eer alle voertuigen uitgerust zijn. De start van het nieuwe betaalsysteem is pas voorzien tegen ten vroegste voorjaar 2020.

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s