Elke dag angst. V-bommen op Antwerpen

MAS zoekt voorwerpen, verhalen, documenten en foto’s

🔸Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was Antwerpen het doelwit van hevige V-bomaanvallen vanuit Duitsland. Op enkele maanden tijd lag een groot deel van de stad in puin en vielen er duizenden slachtoffers. Vanaf 27 maart 2020 geeft het MAS aandacht aan dit deel van de stadsgeschiedenis met de focus-expo ‘Elke dag Angst’ in het paviljoen naast het MAS.

vrijdag 27 maart 2020 tot zondag 31 mei 2020 van 10:00 tot 17:00

September 1944: De Duitse bezetting van Antwerpen is voorbij en het Duitse leger lijkt teruggedrongen uit België. Maar tussen oktober 1944 en maart 1945 wordt de stad maandenlang geteisterd door aanvallen met V1- en V2-bommen vanuit Duitsland en Nederland. De Duitsers willen de haven stilleggen om de opmars van de geallieerden tegen te gaan, maar veel van de bommen komen op de stad terecht. Er vallen meer dan 4000 doden, vooral burgers. Geen enkele wijk blijft gespaard.

Binnenkort staat deze periode centraal in een mini-expo het MAS-paviljoen. Van 27 maart tot en met 1 juni 2020 kun je aan de hand van foto’s, getuigenissen en kaartmateriaal bekijken waar de bommen zijn gevallen en welke littekens ze hebben nagelaten. En je komt te weten hoe een V-bom eruit zag, want het MAS stelt er één tentoon uit de eigen collectie. Het gaat om een schenking van de Amerikaanse generaal Clare H. Armstrong aan de stad Antwerpen.

Heb je nog een voorwerp of verhaal dat je wilt delen?

🔸Niet alle verhalen uit die tijd zijn opgetekend. Er liggen waarschijnlijk nog heel wat schatten op zolder van je (groot)ouders die dit deel van de Antwerpse geschiedenis documenteren. Vanaf mei 2020 gaat het MAS op zoek naar erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog met een inzameljaar in alle Antwerpse wijken. Dat past in de voorbereiding van de MAS-expo over de Tweede Wereldoorlog die opent in 2023. Heb je voorwerpen, verhalen, documenten of foto’s die volgens jou belangrijk zijn om te bewaren? Stuur dan een mailtje naar mas@antwerpen.be of hou de website goed in de gaten voor meer informatie.

Deze focus-expo is een realisatie van het MAS in samenwerking met het Stadsarchief Antwerpen in het kader van Antwerpen Herdenkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s