Toerisme in Antwerpen blijft gezond groeien

2019 was voor Antwerpen een geslaagd toeristisch jaar, met 13,1 miljoen dag- en 3,8 miljoen verblijfstoeristen. De cijfers van 2019 liggen daarmee lager dan die van 2018, dat met de organisatie van het Barokjaar een absoluut topjaar was. De attracties, rondleidingen en cruises draaiden vorig jaar op volle toeren, en ook 2020 belooft een goedgevuld jaar te worden.

Onderstaande cijfers geven een beeld van het afgelopen toeristisch seizoen in Antwerpen.

Dagtoerisme

🔸Op basis van mobiele datatellingen werden ruim 13,1 miljoen dagtoeristen geteld, dat is 5,2% minder dan in Barokjaar 2018 en een evenaring van de cijfers van 2017. De maand juni had dankzij een sterk Pinksterweekend de grootste stijging met 19,88%. Ruim 61,1% van de dagtoeristen waren Belgen. Van de internationale bezoekers kwam 51,6% uit Nederland, 9,1% uit Frankrijk en 8,7% uit Duitsland.

Verblijfstoerisme

🔸Het verblijfstoerisme deed het goed met 3,8 miljoen bezoekers. Antwerpen blijft vooral erg in trek bij bezoekers uit Nederland (36,4%), Duitsland (11,4%), het Verenigd Koninkrijk (9,7%) en Frankrijk (8,1%). 

Het voorbije jaar was er een gemiddelde hotelkamerbezettingsgraad van 73,9%. Hij lag het hoogst in de maanden mei en oktober, met pieken van respectievelijk 80,9% en 80,5%. Tijdens deze maanden vonden enkele grote congressen plaats in de stad zoals het ‘IMEC Technology Forum – Future Summits’ en het ‘World Congress on Low Back & Pelvic Girdle Pain’.  

De gemiddelde kamerprijs bedroeg 94,89 euro, een stijging van 1,6%. De duurste maanden waren mei en juni, waarin de gemiddelde kamerprijs respectievelijk 102,11 en 100,96 euro bedroeg.

Attracties

🔸De 24 attracties opgenomen in de bezoekersbarometer kenden een sterk jaar. Het attractiebezoek steeg met 3,5% tegenover 2018. Helemaal bovenaan prijkt ZOO Antwerpen met ruim 1,17 miljoen bezoekers (+2,17%). Andere uitschieters zijn het Museum Mayer van den Bergh, dat met de terugkeer van de Dulle Griet heel wat bezoekers over de vloer kreeg (+96%); het Rubenshuis waar de gerestaureerde portiek en tuinpaviljoen opnieuw staan te schitteren (+6,44%); het FOMU dat scoorde met de expo van Stephan Vanfleteren (+23%) en het Museum Plantin-Moretus dat in 2019 met een sterke programmatie uitpakte (+17%). Ook Chocolate Nation heeft zijn start niet gemist: op minder dan een jaar tijd kwamen 132.500 bezoekers een kijkje nemen.  

Rondleidingen

🔸In 2019 reserveerde Visit Antwerpen 9.446 rondleidingen voor in totaal 142.000 bezoekers (-12,68%). De klassieke stadswandeling ‘De Sinjoren heten u welkom’ was met 1.651 rondleidingen weer de populairste uit het aanbod. Hierna volgen de rondleidingen ‘Red Star Line – via Antwerp’ (893) en ‘Rubenshuis – Palazzo aan de Schelde’ (489). België blijft met voorsprong de grootste herkomstmarkt, gevolgd door Duitsland en Nederland. 

Infobalies

🔸Aan de toeristische infobalies van Visit Antwerpen passeerden in totaal 365.885 bezoekers. Vooral Belgen, Nederlanders en Spanjaarden kwamen er langs. De brandstore in het Centraal Station, die in 2018 opende, bewijst zijn nut. De omzet door verkoop van toeristische producten (streekproducten, gadgets, souvenirs) in beide bezoekerscentra samen bedroeg meer dan het driedubbele van de voorbije jaren. De best verkochte producten zijn o.a. de toeristische infogids ‘Visit Antwerp Guide’, de ATV Wandelrally, Chocoladepas en Pateekespas.

Antwerp City Card

🔸Vorig jaar werden in totaal 7.770 Antwerp City Cards verkocht, goed voor een stijging van 11%. De 24-urenkaart blijft het meest populair, maar de verkoop van de 48- en 72-urenvarianten zit in de lift.

Vooral Duitsers, Nederlanders en Fransen kochten een City Card. Opvallend is ook dat de 24-urenkaart erg in trek is bij de Japanse bezoekers. De populairste attractie met de kaart was de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal (5.713 bezoekers), gevolgd door het Rubenshuis (4.959) en het MAS (3.755) .

Cruises ⚓️

🔸Het afgelopen cruiseseizoen was uitstekend: 33 zee- en 887 riviercruises, goed voor ruim 147.372 passagiers, meerden aan. Voor 2020 tekent een gelijkaardig cijfer zich af, met nu reeds 41 bevestigde aanlopen van zeecruises en 751 riviercruises. Ongetwijfeld zullen er nog bijkomen, waarmee 2020 het aantal cruises van 2019 zal evenaren. Vandaag kwam de AÏDAcara als eerste cruiseschip van dit seizoen aan in Antwerpen.

Positief voor lokale economie

🔸Uit het recente bewonersonderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat 71% van de Antwerpenaars aangeeft fier te zijn op zijn stad, dankzij het toerisme. “Toerisme zorgt daarnaast ook voor een economische meerwaarde”, stelt schepen voor toerisme en middenstand Koen Kennis. “Het aantal jobs blijft jaar na jaar stijgen. Momenteel zijn er in Antwerpen ongeveer 16.000 mensen aan het werk in de toeristische sector. Bezoekers aan onze stad laten ook flink wat geld achter. Uitgaande van de gemiddelde uitgaven van een verblijfstoerist besteedden ze vorig jaar ongeveer 393 miljoen euro. De impact van het toerisme in Antwerpen blijft dan ook een positief verhaal.”

Vooruitblik 2020

2020 belooft een goed gevuld toeristisch jaar te worden. De belangrijkste evenementen:

World’s 50 Best Restaurants

🔸Na New York, Melbourne, Bilbao en Singapore strijkt dit jaar van 30 mei tot 3 junihet culinaire event ‘The World’s 50 Best Restaurants’ neer in Antwerpen. Geen betere plek om deze Oscars van de gastronomie te verwelkomen dan de culinaire hoofdstad van Vlaanderen.

AntwerpPhoto

🔸De tweede editie van AntwerpPhoto (27 juni tot 27 september) belooft met vier tentoonstellingen, een festivalweek en een satellietprogramma in verschillende kunstgalerijen weer een hoogfeest voor elke fotografieliefhebber te worden.

World Choir Games

🔸Aan het begin van de zomer nemen de World Choir Games, het grootste zangevenement ter wereld, van 5 tot 15 juli de stad over. Daarvoor komen maar liefst 572 koren uit 70 landen en 5 continenten naar Antwerpen. Koen Kennis: “In totaal gaat het om een indrukwekkende 23.220 deelnemers, koorleden met hun entourage inbegrepen. Die zullen voor een prachtige dynamiek zorgen in de stad, en ook een impuls geven aan de toeristische sector.”

SuperNova

🔸Het technologiefestival SuperNova vindt van 8 tot 11 oktober voor de tweede maal plaats op het Eilandje. SuperNova wil zowel professionals als het grote publiek tonen hoe bedrijven en het dagelijks leven de volgende jaren zullen evolueren dankzij deze technologieën van de toekomst.

Heropening Het Steen 🏰

🔸Antwerpen kan ook uitkijken naar de feestelijke heropening van Het Steen, het oudste gebouw van de stad, eind 2020. Visit Antwerpen verwelkomt vanaf dan toeristen in het bezoekerscentrum, terwijl cruisepassagiers ontschepen in de fonkelnieuwe cruiseterminal. Via een belevingsparcours kan iedereen op een interactieve manier kennismaken met Antwerpen vooraleer zelf de stad in te trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s