Worstenbrood en appelbollen

🔸Heb jij er vandaag gegeten? ‘Verloren maandag’ of ‘Verzworen maandag’ is een Antwerpse traditie op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Wij gingen vanochtend langs bij de oudste bakker in ‘t stad, bakkerij Goosens in de Korte Gasthuisstraat waar het al zeer vroeg geduldig aanschuiven was in een corona-veilige rij tot buiten de winkel. De kleine authentieke bakkerij is een vaste waarde in deze buurt. Klanten stappen beladen met een zak vol warme appelbollen naar buiten, een andere schuifelt op zijn beurt naar binnen… Eigenlijk niet anders dan andere jaren, in de piepkleine winkel. Gelukkig ging dit zeer vlot gezien er heel veel klanten hun bestelling er de dagen voordien reeds doorgaven. Een gezellige drukte tot ver in de namiddag. Dit is een hoogdag voor alle bakkerijen, zelfs indien het normaal hun sluitingsdag is, openen ze graag hun zaak om hun klanten te voorzien van al dit lekkers. Dit jaar gooit Corona ook hier roet in het eten, de bestellingen voor bedrijven bleven uit.

Het is in Vlaanderen (en vooral in de provincie Antwerpen) de gewoonte om op deze dag worstenbroden en appelbollen te eten. Er bestaan verschillende versies over het ontstaan van deze traditie… eentje verklaren we hier.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen ’s zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café om zich te bezatten en gaven het overschot van hun geld aan hun vrouw. Maar op Driekoningen – een feestdag – vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets meer over. Om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben. De slagers maakten dan worstenbroodjes – wat goedkoop, lekker en vullend was – en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een ‘Verloren Maandag’.

Foto : 🅰️ntwerpen Lokaal | ©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s