đ¸Het nieuws dat het Loodswezen aan de kaaien in Antwerpen uitverkozen werd als hoofdkwartier van het Vlaams Culinair Centrum (VCC) wordt door de Antwerpse schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis enthousiast onthaald. Kennis spreekt van âeen prestigieuze invulling voor een iconisch gebouw op een unieke locatieâ.
Vanmorgen kondigde Vlaams minister voor toerisme Zuhal Demir de komst van het Vlaams Culinair Centrum naar Antwerpen aan. Dit centrum wil Vlaanderen internationaal op de kaart zetten profileren als een regio van culinaire tradities en innovatie. De werking zal zich zowel richten op professionals uit de voedingssector als op het brede publiek. Zuhal Demir: âWij Vlamingen zijn wereldwijd bekend om ons culinair vakmanschap. Nergens ter wereld vind je zoveel Michelinsterren als bij ons. Met de komst van een Vlaams culinair centrum in Antwerpen zullen we dat vakmanschap ook met veel trots in de Vlaamse vitrine kunnen uitstallen. We willen in Antwerpen echt een megafoon plaatsen om de sector te versterken.â
âď¸âď¸âď¸ Koen Kennis: âDe komst van het Vlaams Culinair Centrum naar het Loodswezen is een geweldige opportuniteit voor Antwerpenâ âď¸âď¸âď¸
Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis ziet hierin de definitieve bevestiging van Antwerpen als culinaire hoofdstad van Vlaanderen: âAntwerpen profileert zich de laatste jaren steeds meer als culinaire reisbestemming. Je vindt in onze stad een opmerkelijk groot aantal topchefs op een relatief kleine oppervlakte. Die chefs zijn elk op hun, vaak atypische manier, echte ambassadeurs voor de stad. Daarnaast organiseren we elk jaar toonaangevende festivals als âAntwerpen Proeftâ en âSmaakmeestersâ. Het is echt geen toeval dat Antwerpen op 8 juni het gala van âThe Worldâs 50 Best Restaurantsâ te gast heeft. Het nieuws dat het VCC zich hier vestigt, is de kers op de taart.â
Schepen Kennis spreekt van een dubbelslag voor de Scheldestad: âEr is niet alleen de bonus voor het toerisme en de beleving in de stad, ook het Loodswezen krijgt nieuw leven ingeblazen. Het gaat om 1 van onze meest herkenbare gebouwen, op een unieke locatie in de Scheldebocht. De Scheldekaaien en het Eilandje krijgen er een blikvanger bij: een culinair baken.â
Volgens Kennis komt dit nieuws precies op het juiste moment: âIn Antwerpen leven 16.000 mensen rechtstreeks of onrechtstreeks van het toerisme. Het belang van die ondernemers voor de economie, de kunst- en cultuursector, de uitstraling en de beleving in de stad kan niet onderschat worden. De bevestiging van de komst van het VCC naar het Loodswezen is een echte opsteker na een toch wel moeilijke periode.â
Bedoeling is dat het Vlaams Culinair Centrum binnen drie jaar kan openen.
Foto đ °ď¸ntwerpen Lokaal |Šď¸Thomas Heuser