Een pluim voor Hendrik Conscience

©️Michael H.

🔸 Oplettende voorbijgangers hebben het waarschijnlijk deze week reeds opgemerkt, Hendrik Conscience is terug aan het schrijven gegaan op zijn sokkel! De schrijfpen die oorspronkelijk deel uitmaakte van het standbeeld was sinds vele decennia verdwenen, wat vermoedelijk een uit de hand gelopen studentengrap was, de kunstig uitgewerkte veer kwam nooit meer boven water.

Eind 2021 heeft ‘Kunst in de stad’ (Middelheimmuseum) de opdracht gegeven om op basis van historisch archiefmateriaal deze bronzen pen (ganzenveer) te refabriceren, zodat het beeld weer haar oorspronkelijk aanzicht krijgt. Voor de integrale collectie Kunst in de Stad zien zij toe op het vrijwaren van zowel de materiële alsook de artistieke integriteit van de kunstwerken. Een soortgelijke restauratie werd gelijktijdig uitgevoerd aan het monument voor Jan Van Beers in het Stadspark, waar de verdwenen laurierkrans in de hand van de gevleugelde muze werd gerefabriceerd en terug geplaatst. Wie weet, duikt de originele schrijfpen ooit nog eens ergens op!

Een foto uit 1920 met de originele bronzen veer.

Restauratie fontein mozaïek
🔸De mozaïek in de fontein op het Hendrik Conscienceplein werd reeds in mei 2018 volledig gerestaureerd. De kleine steentjes waren in een zeer slechte staat omwille van jarenlange kalkafzetting en vervuiling. Een ander deel bleek ooit overschilderd na eerdere reparaties aan het bassin omwille van lekkages. Om de fontein opnieuw zijn oorspronkelijke uitstraling te bezorgen, is de mozaïek in 2018 volledig gerestaureerd.

🅰️ntwerpen Lokaal | ©️Michael H. – 2022.

©️Michael H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s