INDIA FESTIVAL Groenplaats

Op zaterdag 14 juli vanaf 13.00 vindt op de Groenplaats in Antwerpen de 26e editie van het jaarlijkse INDIA FESTIVAL plaats met wederom de traditionele Indiase praalwagenstoet door het stadscenrtum van onze Schelde stad.

Het Ratha Yatra festival, de verering door miljoenen mensen van Heer Jagannatha (Heer van het universum), Heer Baladeva (Hij die spirituele kracht en geluk schenkt) en Subhadra Devi (de Godin van het fortuin) is een van de grootste culturele festivals die jaarlijks in India gehouden worden. Dit festival wordt inmiddels jaarlijks in vele grote wereldsteden gevierd. In India komen voor dit festival miljoenen pelgrims naar de kuststad Puri in de staat Orissa, om dit gezellige en indrukwekkende feest te kunnen meevieren.

Het feest duurt enkele dagen en hierbij worden door duizenden mensen in processie, drie huizenhoge praalwagens (ongeveer 11meter hoog) aan touwen door de straten voortgetrokken. Het geheel wordt opgeluisterd met uitbundige exotische dans en muziek, terwijl aan de vele omstanders lekkernij wordt uitgedeeld. De tempel in Jagannatha Puri (een van de oudste hindoetempels ter wereld) heeft negen keukens. De tempel is bekend om de overheerlijke vegetarische maaltijden. Sinds mensenheugenis maken de religieuze processies in India deel uit van haar kleurrijke culturele traditie waar men veel inspiratie en geluk uit kan putten. Op zijn Vlaams gezegd; men kan ermee (zonder alcohol) eens flink uit de bol gaan, eens even al de wereldse problemen vergeten die per slot van rekening toch maar tijdelijk en zéér relatief zijn!

Antwerpen voor eenheid en vrede

In een stad als Antwerpen met haar vele multi-culturele inwoners biedt de spirituele kennis van de Indische cultuur een mogelijkheid om tussen al die verscheidenheden stevige bruggen te bouwen. Dit komt omdat men er filosofisch van uitgaat dat iedereen en alles wat leeft bezield is en al deze spirituele zielen universeel gelijkwaardige zijn.

Hij wordt ook wel de Paramatma, de Superziel genoemd. Van uiterlijk kan men blank, geel of bruin zijn. Men kan van nationaliteit Chinees, Belg of Afrikaan zijn, men kan vanuit religieus standpunt Jood, Christen, Moslim of Hindoe zijn; maar de ziel draagt van binnen echter niets van dat soort etiketjes met zich mee: geen ‘Made in Taiwan, China of Italy!’ Volgens de Veda’s zijn wij van nature allemaal spirituele familie van elkaar zijn. Moeder aarde is ons aller moeder en God de vader vanwaaruit al het leven voortkomt, inclusief dat van de dieren en de planten.

Op basis van een algeheel respect voor iedereen kan er voor Antwerpen, voor België, voor de gehele wereld, voor everybody vrede en geluk zijn. Dat is de reden van het vegetarische dieet dat in India door velen wordt gevolgd. De Indische cultuur die met haar vegetarisme een groene cultuur is kan veel bijdragen aan het behoud van aarde.

Kom op 14 juli van 15.00-19.00 uur gratis aanschuiven en proef hoe je ook vegetarisch lekker kunt eten.

Groenplaats

13.00-19.00 uur podiumprogramma en Indische markt, stoet door de binnenstad 13.00-15.00 uur

gratis maaltijd 15.00-19.00 uur

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s