Antwerp Pride 2018, nieuwe locatie Closing, eerste Pride Games en Netta op Pride Night

Organisatie en stad stelden gisteren de 11de editie van Antwerp Pride voor in het havenhuis. Met meer dan zeventig grote en kleine evenementen viert Antwerp Pride dit jaar holebi en transgenderdiversiteit in Antwerpen van donderdag 9 tot en met zondag 12 augustus onder het thema ‘Identiteit’.

Blikvangers voor deze elfde editie van Antwerp Pride zijn een debat met de Antwerpse lijsttrekkers, de eerste editie van de Pride Games, er is een nieuwe locatie voor het Closing Festival en Eurovision 2018 winnares Netta zal haar opwachting maken tijdens de Pride Night. Het Antwerpse modelabel Essentiel brengt exclusieve Antwerp Pride t-shirts op de markt.

🏳️‍🌈 Regenboog over Kaaien 🏳️‍🌈

Er verschijnt een gigantische regenboog van op het Steen, over de Kaaien in de richting van ’t Zuid! De “Global Rainbow” is een uniek kunstwerk van Yvette Mattern dat al verschillende Europese en Amerikaanse steden heeft bijgekleurd. Dit jaar is Antwerpen aan de beurt. Als er al iemand is die niet weet dat we hier een feestje bouwen…, dan hoeft hij alleen even naar boven te kijken…

Ook de regenboogverlichting in de voetgangerstunnel zal terug te bewonderen zijn omwille van het mega succes dat deze blikvanger had tijdens de campagne van stad Antwerpen voor verdraagzaamheid t.o. holebi’s.

🏳️‍🌈 Nieuw op Antwerp Pride

We beginnen, vreemd genoeg, met het slot van Antwerp Pride. Het Closing festival op zondag 12 augustus verhuist dit jaar van de Grote Markt naar het Steenplein, dezelfde locatie als het Love United Festival op zaterdag. Gezien de restauratiewerken aan het Stadhuis is de Grote Markt momenteel immers geen ideale locatie om het festival te organiseren.

De sfeer verhuist uiteraard mee en dit jaar mag het publiek optredens verwachten van onder andere Kate Ryan, Sofie, Coco Jr. en de Queen tribute act Mercury Rising. Er volgt nog een verrassingsact van formaat, maar die maken we later bekend.

Op het Steenplein zal er dit jaar naast de podia ook ruimte zijn voor een rustigere lounge area en een Rainbow Village.

Na het Closingfestival zijn er natuurlijk wel de verschillende straatfeesten op en rond de Grote Markt.

Antwerp Pride : ‘Voor het eerst slaan we de handen in mekaar met het Antwerpse modelabel Essentiel en dat werd meteen “a match made in heaven”. Essentiel brengt twee Antwerp Pride T-shirts op de markt die niet enkel stijlvol zijn maar ook de tong stevig in de kaak hebben met opschriften als “Let’s get one thing straight. I’m note” of “Tapette”. Daarnaast verzorgt Essentiel ook de T-shirts voor de vrijwilligers. De shirts zullen te koop zijn tijdens Antwerp Pride en de opbrengst van de collectie gaat integraal naar Antwerp Pride’

Op vrijdag zullen voor het eerst de Pride Games plaatsvinden op het Theaterplein. Een ludieke sportwedstrijd waar verschillende teams strijden voor de regenboogvlag.

🏳️‍🌈 Thema Identiteit

Het woord ‘identiteit’ mag tegenwoordig een bon mot zijn, voor holebi’s en transgenders is het meer dan dat? Wie ben je? Wie ben je als holebi? Is die seksuele identiteit voor je belangrijk of niet? Ben je de hele tijd 100 procent gay? Of toch iets minder op dat personeelsfeest, op straat op weg naar huis na een nachtje stappen of onder je hetero-vrienden? Plaats je jezelf in een hokje of vecht je juist tegen de hokjesmentaliteit? Vind je jezelf terug in de LGBTQI+ of zit jouw letter er nog niet bij?

“Het spreekt voor zich dat wanneer op essentiële domeinen van ons mens zijn, zoals seksualiteit (maar net zo goed cultuur, religie…), het antwoord op de hoe/wat/waar-vraag afwijkt van de geldende norm, er serieuze identiteitsproblemen kunnen ontstaan,” aldus Antwerp Pride voorzitter @Bart Abeel. “Zo zien we dat ondanks onze zeer liberale wetgeving vier op de tien scholieren zich op school onveilig voelen wegens hun afwijkende seksuele identiteit, of dat LGBT-vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten het bijzonder moeilijk hebben om zich te identificeren: enerzijds met hun eigen cultuurgemeenschap wegens hun seksuele oriëntatie, anderzijds met onze samenleving wegens taal/cultuur/religie. Of dat er veel depressies voorkomen bij mensen die op zoek zijn naar de bij hun passende genderidentiteit.

Dit alles maakt duidelijk hoe belangrijk het zoeken, vormen, aanvaarden en aanvaard maken van een identiteit is om op een geslaagde manier samen te leven. Aangezien er zoveel maatschappelijk en politiek debat is omtrent identiteit dachten we bij Antwerp Pride: laten we het in de groep gooien als jaarthema 2018.

En worden onze vrijheden rondom onze holebi en transgender identiteit soms niet misbruikt om ons misplaatst superieur op te stellen ten opzichte van andere gemeenschappen?”

Allemaal bedenkingen en vragen waarover we tijdens de komende Antwerp Pride over kunnen nadenken, discussiëren en – waarom niet – van mening kunnen verschillen.

Dat doen we onder andere tijdens het debat “Identiteit in een lokaal diversiteitsbeleid”. Dit debat, een organisatie in samenwerking met Het Roze Huis, verzamelt alle lijsttrekkers op vrijdag in bibliotheek Permeke om hun visie te geven op het thema. Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet leidt alles in goede banen.

🏳️‍🌈 De vaste ingrediënten

Op deze elfde editie van Antwerp Pride zullen de vaste ingrediënten zeker niet ontbreken. Op donderdag is er de Midsummerparty op de Draakplaats, er is Roof of Love op vrijdag op het Theaterplein en uiteraard trekt de zaterdag zich op gang met de Parade.

Aangezien de Stad Antwerpen dit jaar haar barokke identiteit in de verf zet, vragen we alle deelnemers aan de Parade om zo barok mogelijk voor de dag te komen. De Parade vertrekt om 14 uur (stipt) aan de Vlaamse Kaai om halt te houden net voorbij het Steenplein. Om volop te genieten van de Parade vragen we het publiek om zich te verspreiden langsheen het parcours.

Na een succesvolle eerste editie van het Love United Festival vorig jaar, hebben we enkele verbeteringen aangebracht aan het concept. Het terrein wordt vergroot en de podia zullen anders ingepland worden. Zoals al vermeld zal er hierdoor ruimte zijn voor een rustige lounge area en knopen we terug aan met de traditie van een Rainbow village. Maar het basisconcept van Love United blijft: met verschillende gay party concepten samen feesten. Ook dit jaar slaan Beloved, Pannekoek, Random, Red & Blue, H.I.M. Belgium, Extravaganza, Woodpop, Padam en Le Zoo de handen in mekaar.

Aan het einde van het Love United Festival om 23 uur zorgt de stad Antwerpen nog voor een spectaculaire verrassing.

Ook de Pride Night kende vorig jaar een succesvolle eerste editie en ook zij breiden dit jaar gevoelig uit. Op vrijdag hebben zij al een openingsparty in Red & Blue en op zaterdag brengen zij maar liefst vijf parties in De Shop en in IKON.

Hoogtepunt van de Pride Night wordt allicht het optreden van Netta de ‘not your toy’ winnares van het afgelopen Eurovisie Songfestival. Zij treedt op tijdens de Pride Night in de Main Area in De Shop.

Op zondag komt de Pride Night nog met een Closing Party in Red & Blue.

Maar ook onze fetish vrienden vergeten we niet met de Xtreme Fetish op vrijdag en de Hard Night op zaterdag.

🏳️‍🌈 En ook nog…

Daarnaast zijn er nog tal van grote en kleine events: van museumrondleidingen tot de High Heel Race op de Meir, van pre-Pride-parties tot post-Pride-parties, van brunches tot ondergoedparties.

Ook dit jaar is Antwerp Pride blij dat het voorafgegaan wordt door het Antwerp Queer Arts Festival. Het kunstenfestival heeft dit jaar als thema ‘Out of Focus’ en gaat al van start op 2 augustus.

🏳️‍🌈 In het ruime totale aanbod is er voor elk wat wils 🏳️‍🌈

Meer informatie over alle evenementen vindt u in de brochure, te verkrijgen op de gekende locaties.

Ook dit jaar kan Antwerp Pride rekenen op de steun van hoofdsponsor Agoria – de werkgeversfederatie van de technologie sector. Zij zorgen ook dit jaar weer voor de website en de gratis app die je kan downloaden via de Android en Apple Stores.

Antwerp Pride houdt zich eraan om het festival zo laagdrempelig mogelijk te houden. De meeste Antwerp Pride events zijn immers gratis of vragen een kleine inkomprijs.

In de Stadsfeestzaal komt er opnieuw een pop up waar iedereen terecht kan voor meer informatie over het festival vanaf maandag 6 augustus.

🏳️‍🌈 Antwerp Pride wil iedereen bedanken: de stad, politie, dienst toerisme, partners, organisatoren, sponsors en alle vrijwilligers om er opnieuw een mooi feest van diversiteit van te maken. Antwerp Pride is immers een feest vanuit de holebi- en transgendergemeenschap voor héél Antwerpen en daarbuiten. Love United!

Antwerp Pride

9-12 augustus

http://www.antwerppride.com

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s