Mechelseplein is nu Schermersberg!

🔸De Antwerpse Sint-Michielsgilde wil het Mechelseplein terug omdopen tot Schermersberg! Zondagnamiddag startte hun strijd op het zogenaamde Mechelseplein… De straatnaambordjes werden alvast vervangen vandaag, en op enkele horecazaken prijkt het nieuwe adres op de ruit, Schermersberg!

Een ludieke actie weliswaar, maar het zou dus best mogelijk zijn om dit officieel aan te passen. We hopen alvast dat de bordjes tot na volgend weekend blijven hangen!

Sint – Michielsgilde Antwerpen licht de actie toe: ‘Het is eigenlijk bijzonder, dat wij Antwerpenaren het plein tussen Maarschalk Gerardstraat en de Lange Gasthuisstraat steeds maar het Mechelseplein blijven noemen. Terwijl het effecfieve mechelseplein zich beperkt tot het stukje voor de Sint Joris kerk. Het plein heeft dus eigenlijk geen naam! En dat willen wij graag verandert zien. Deze plek was gedurende eeuwen de oefenplek van de schermersgilde van de stad. Een organisatie die zich met hellebaard, zwaard en rapier steeds heeft ingezet voor de veiligheid van de stad. Het zou een gepast eerbetoon zijn aan deze strijders om dit plein om te dopen naar zijn historische naam Schermersberg. Zodat dit voor iedereen een herinnering mag zijn aan deze bijzondere plek in de Antwerpse geschiedenis’.

Het Mechelseplein staat nu bekend voor zijn gezellige cafeetjes en als een plek met een hoog cultureel gehalte. Tot voor lange tijd heette een deel van het plein “De Schermersberg”, die aansloot bij de Schermersstraat die er nog steeds is. Het was het oefenterrein van de Antwerpse Sint Michielsgilde, één van de gewapende gilde van onze stad.

Dit jaar trekt de Sint Michielsgilde terug naar het gildehuis in de Schermersstraat. Daarom organiseren ze volgend weekend (6 april) een tentoonstelling in teken van de schermersgilde.

Wat waren precies die gilden? Hoe waren ze georganiseerd? Wat was hun functie binnen de stad? Verder laten we je kennismaken met de krijgskunst die deze gilde beoefende (en nu opnieuw beoefent). Onze gidsen vertellen je graag meer over de verschillende wapens (zwaard, rapier, hellebaard) en de ontwikkeling van de krijgskunst in onze stad.

Wil je graag die dag meer ontdekken over dit vergeten stukje geschiedenis van onze stad? Schrijf je dan in voor één van de rondleidingen. Deze zullen aanvangen om 15.00u, 16.00u 17.00u en 18.00u.

Expo: De schermersberg kadert in een groter evenement dat op 6 april door de Antwerpse schermersgilde wordt georganiseerd.

Voor meer informatie omtrent deze dag bezoek

http://www.facebook.com/events/572674389868948/

Foto 🅰️ntwerpen Lokaal |©️Thomas H.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s